Малките фермери си намериха пазар на пъпа на Пловдив

Мед, амброзия, плодове, обогатена тор и вегански ястия напълниха пазарчето в Капана

фермерски пазар Капана

 

Малки фермери и кулинари си намериха чуден пазар – на пъпа на Пловдив в кв. Капана. Днес беше официалното му откриване с гайда и тарамбука.

фермерски пазар Капана

Фермата на Радослав и Соня носи името „Амброзия“. Тя е на 40 км от Ботевград между селата Липница и Еловдол. Двамата имат 100 кошера с пчели, а медът им е предимно манов от дъбовите гори на Стара планина около фермата. В „Амброзия“ не затварят меда просто в буркани, а го смесват със сок от вишня, от боровинки и от бъз, а също и със сусамов светъл тахан. И така получават … амброзия. Фермерите черпеха с напитката посетителите на пазарчето на ул. „Братя Пулиеви“. Освен това те отглеждат и 200 пъдпъдъка, а яйчицата им също предлагат за продан. От АгроПловдив попитахме Соня и Радослав дали едно семейство може да се издържа от развъждането на пчели и пъдпъдъци. „Може“, отвърна Соня. „Сега, когато вече има фермерски пазари в страната – може.“

IMG_0045

 

Христина и Николай от ферма „Радостилница Ел Рада“ в землището на село Ветрен дол, Пазарджишко предлагат плодове от градината си, в която има ябълки, круши, праскови, синя слива, смокини и череши. Стопанството е само върху 4 декара и това им помага да обгрижват всяко дърво като разумен индивид. Николай обяснява, че се ръководят от лунния календар на Мария Тун. „Например сега Луната е низходяща и времето е особено благоприятно за засаждане на дръвчета и храсти“, твърди той. Борбата срещу болести извеждат като пръскат с билкови отвари от коприва, хвощ, глухарче и други растения. През зимата вместо да варосват дръвчетата, измазват основата на стъблата им с паста, в която има сяра. „Лунният календар наистина действа! Отначало не вярвах, но вече всичко, което върша, го съобразявам с него“, призна Николай.

фермерски пазар Капана

 

Приятелите от „Веселата ферма в Родопите“ край Горнослав, Асеновградско подаряваха на клиентите пакетчета с тор от калифорнийски червеи. Понеже фермата е в планината и защото тази година пролетта и лятото са хладни и дъждовни, едва вчера Руслана е откъснала първия червен домат. „Забавиха се зеленчуците, но нищо, ще ги почакаме.“

фермерски пазар Капана

Две пловдивчанки – Миглена Божикова и Радостина Колева, бяха приготвили вегански ястия – торта с блат от многозърнесто брашно и крем от кокосова сметана, сусамов тахан, кафява захар и малко грис. Кюфтета им бяха от варени картофи със свежи зеленчуци и още един асортимент – с овес и слънчоглед.

Работилница „Топлата фурна“ пък предлагаше различни видове полезен хляб. Табелка върху един от самуните сочеше, че е ръжено-пшеничен, 520 грама, 2.50 лева.

Leave a Comment