ГЕРБ върна мандата, Плевнелиев поиска актуализация на бюджета

Борисов светкавично върна мандата на президента

Борисов светкавично върна мандата на президента

Президентът Росен Плевнелиев поиска от парламента да реши поне три задачи преди да се разпусне: да актуализира държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса; да приеме решение, с което да позволи на служебното правителство да води преговори и да сключва споразумения с други държави и международни институции за заеми, както и да приеме мерки БНБ да бъде работеща институция.

Това заяви след консултациите с парламентарно представените партии президентът.

Държавният глава подчерта, че решаването на тези три въпроса е важно и неотложно, изисква надпартийно и национално отговорно поведение и той го очаква от всички сили в последните дни на парламента.

По конституция служебното правителство не може да променя Закона за държавния бюджет, както и данъчната политика. То няма право и да взема държавни заеми, освен ако действащият парламент не е заявил съгласие за това.

Според изискванията на Конституцията, държавният глава връчи днес на ГЕРБ мандат за съставяне на ново правителство. Бойко Борисов светкавично го върна.

Утре Плевнелиев ще проведе същата процедура с БСП, откъдето обещават да не се бавят с отказа от съставяне на ново правителство.

Видео

Leave a Comment