Пловдивска област опазена от Син език, пашата през нощта забранена

Акциите по пръскане срещу комари на местните власти силно ограничава разпространението на болестта

овце на пашаДребният и едър преживен добитък в Пловдивска област не боледува от Син език. Това отчете Общинската епизоотична комисия в Пловдив като се позова на направените кръвни проби на животните, които са отрицателни.

На заседанието стана ясно, че набелязаните на областно ниво мерки за предотвратяване разпространението на болестта на територията на област Пловдив се изпълняват стриктно. Приключва актуализацията на обектите, в които се отглеждат преживни животни, тяхното преброяване и регистрация. Извършват се клинични прегледи на животни.

Специалистите отново припомнят, че е необходимо да се спазват въведените от специализираните служби забрани за  провеждане на пазари и  изложби за преживни животни на територията на цялата област. Забранена е и пашата в часовете, когато заразопреносителя /насекоми – мокреци от род Culicoides/ е в активен летеж – от 19:00 до 08:00 часа.

Всяка една от акциите по дезинсекция срещу възрастните форми на комари, които община Пловдив традиционно, регулярно осъществява, изключително благоприятстват ограничаването на разпространението на заразопреносителя, установяват ветеринарните специалисти.

Болестта Син език е „обкръжила“ от юг и запад Пловдивска област. До момента са установи огнища на зараза в пет области – Бургас, Ямбол, Кърджали, Хасково и Смолян. Първият сигнал за заболяването се появи в края на юни в село Мандрица, Хасковска област.

Министерството на земеделието и храните реши в сряда да отпусне 400 хил. лева за борба с болестта.

Свързани публикации: Синият език по овцете обхвана вече пет области

 

Leave a Comment