Над 186 000 са биологичните ферми в Европа, стопаните им – все по-млади

Доклад на Европейската комисия показва, че площите за органично земеделие са се увеличили с 5 млн. дка за година

биологично земеделиеБроят на органични ферми на Стария континент, както и площите, посветени на биологично земеделие са се увеличили най-малко с 50%. Органичните площи в ЕС са нараснали годишно с около 500 000 хектара (5 млн. дка), съобщи agri.eu. В резултат на това, според последния обзор относно биологичното земеделие, публикуван днес от Европейската комисия, има повече от 186 000 органични ферми в Европа. Въз основа на по-ранен доклад от 2013г. относно биологичното земеделие , обзорът осигурява преглед на зони и стопанства, тип производство и характеристики на органични земеделски производители.

Органичните схеми на производство варират сред държавите-членки на ЕС. Въпреки това, в рамките на ЕС, постоянните пасища съставляват най-голям дял от органичната площ (около 45%), като са следвани от зърнените култури (около 15%) и трайните насаждения (около 13%). Органичното животновъдство остава ограничено в сравнение с общото производство на животни в ЕС (около 1%). Забелязва се и тенденция мениджърите на биоферми да са по-млади в сравнение с традиционните фермери в ЕС. През 2010 г. земеделските производители по-млади от 55 г. представляваха 61.3% от общия брой в сектора на биологичното производство, но само 44.2% в не-биологично земеделие.

В контекста на значителен и бърз растеж на сектора, Комисията предложи нови актуализирани и коригирани правила за сектора, които в момента се обсъждат с Европейския парламент и Съвета. Предложените нови правила имат за цел да подобрят настоящата система, така че секторът да може да расте по устойчив начин и да реагира на бъдещи предизвикателства, като същевременно запази своите дългосрочни взаимоотношения с потребителите.

Leave a Comment