Картофена мана унищожава доматите, плодови червеи нагризват плодовете

Из Бюлетин 13  по растителна защита, издаден от БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ, ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр.Пловдив, 25 юли 2014г.

ТРАЙНИ НАСАЖДЕНИЯ

ВРЕДИТЕЛИ ПО СЕМКОВИТЕ КУЛТУРИ

Ябълков плодов червей /Laspeyresia pomonella/. Праг на икономическа вредност:1.2-1.5-% пресни вгризвания в плодовете. За всички плододаващи ябълкови, крушеви и орехови градини да се извърши второ пръскане срещу второ поколение на неприятеля в периода: – 28-30 юли за равнинните АЕР ;
– 30 юли-01 август за предпланинските АЕР. Плътността от неприятеля в градините на областта е над пределната икономическа вредност (ПИВ) и изисква редовна химична борба. Отчетен е първи пик в летежа на неприятеля през втората десетдневка на юли . В периоди на летни горещини да се работи с продукти за растителна защита от групата на фосфороорганичните инсектициди с по-дълго последействие , които осигуряват по-добра защита срещу пресни вгризвания. Интервалът между третиранията да се скъси до 10 дни.

Калифорнийска щитоносна въшка

Калифорнийска щитоносна въшка

Калифорнийска щитоносна въшка /Quadraspidiotus perniciosusi/. Развитие на първо поколение: начало на раждане на ларвите – 12.07. АЕР Пловдив. По плодовете се появяват характерните червени кръгли напетнявания. Калифорнийската щитоносна въшка е най -вредоносния неприятел от всички щитовки у нас. Въшките смучат сок от кората на стъблото, клоните, листата и плодовете. Борбата се води срещу младите подвижни ларви, които не са защитени от щитче. През последните години отчитаме постепенно разширяване ареала на разпространение в масивите на областта.

Беловинояди: Голям овощен беловинояд /Ecoptogaster mali/ Малък бръчков беловинояд /Scolytus rugulosus/. Големият овощен беловинояд

Голям беловинояд

Голям беловинояд

и Малкия бръчков беловинояд се срещат съвместно и причиняват значителни поражения в овощните градини. С предпочитание се развиват по ябълката, черешата, сливата, кайсията и др. Във връзка със скрития начин на живот на ларвите и трудната РЗ е много важно нейното редовно и качествено извеждане през цялата вегетация. Възрастните от второ поколение излизат от юли до септември, след като прогризва кръгли отвори по кората с диаметър до 2мм. Отличителен белег е типа повреда нанесена от ларвния стадий /ходовата система по дървесината.
Майчиният ход при големия беловинояд е широк, централен, а ларвните са перпендикулярни на майчиния и не се пресичат, за разлика на ларвните ходове на малкия бръчков беловинояд. При доказано нападение да се приложи първо пръскане насочено срещу възрастното преди яйцеснасяне.
Регистриран ПРЗ : БИ-58-0.2%. Да се осигури добро опръскване на кората и основата на листните дръжки.

ВРЕДИТЕЛИ ПО КОСТИЛКОВИТЕ КУЛТУРИ

Източен плодов червей /Grapholitha molesta/. Праг на икономическа вредност млади градини 1-1.5% нападнати клонки; плододаващи градини 1.5% повредени леторасти; Да продължат обследванията в прасковените масиви при доказан ПИВ да се извърши трето пръскане в периода: -01 – 03 август за всички агроекологични райони. Следващото пръскане да се извърши през интервал от 10-12 дни, според последействието на използвания препарат.

Прасковен клонков молец – анарзия

Прасковен клонков молец – анарзия

Прасковен клонков молец /Anarsia lineatella/. Праг на икономическа вредност: 3% повредени леторасти и плодове. Да се обследват сливовите и прасковените масиви и при доказана плътност да се извърши второ пръскане комбинирано с третирането срещу източния плодов червей. Следващото третиране да се извърши след 10-12 дни, според последействието на използвания препарат. В

ЛОЗЯ

Брашнеста мана по лозата Оидиум /Uncinula necator/. Да продължат редовните РЗ третирания до пълно преминаване на чувствителната фенофаза” прошарване на зърното” през 12-14 дни. Да се осигури оптимално покритие на всички вътрешни части на главината. Да се прилага просветляваща лятна резитба – колтучене, кършене и привързване на леторастите на лозите. В отделни масиви на областта с пропуски в РЗ третиранията и просветляващи летни резитби регистрираме завишаване степента на нападение по гроздовете. При задържане на сухо и горещо време, могат да се включат с предимство контактни, серни средства: АКОИДАЛ ВГ-0.25%, КУМУЛУС ДФ – 0.2-0.3%, ТИОВИТ ДЖЕТ 80 ВГ- 0.2%, СОЛФОЛИКИД -0.3%; За да се избегне проявата на резистентност е задължително да се редуват ПРЗ с различни активни бази и механизъм на действие.

Мана по лозата /Plasmopara viticola/. Нестабилната агрометеорологична обстановка и натрупаният силен инфекциозен фон от началото на вегетацията налага да продължат редовните третирания в масивите.

Сиво гниене /Botrytis cinerea/. Фенологично развитие “прошарване на грозда”. Да се извърши предпазно пръскане срещу болестта при начало на прошарване на грозда. Застрашени от поражения са масиви, в които има допуснати повреди от мана, оидиум и шарен гроздов молец. Продуктите с активна база ТРИАДИМЕНОЛ + ФОЛПЕТ , АЗОКСИСТРОБИН и МЕТИРАМ+ ПИРАКЛОСТРОБИН – ШАВИТ Ф 72 ВДГ, КУАДРИС 25 СК и КАБРИО ТОП, имат регистрация за едновременно тройно действие срещу маната, оидиума и сивото гниене по лозата.

ЗЕЛЕНЧУКОВИ КУЛТУРИ

Цикада /Hyalesthes obsoletus/. Начало на прояви от столбур по: домати -19.07; пипер -21.07; патладжан –
17.07; На всички посеви домати, картофи, пипер, патладжан, магданоз, керевиз да се изведе четвърто площно пръскане в периода – 28 – 30.07. Пръскането с инсектицидите МОСПИЛАН 20 СП –
25г/дка, ГАЗЕЛ – 25г/дка, ХИПО СП – 25г/дка и ЕФОРИЯ 045ЗК – 125мл/дка трябва да се извършва при тихо и слънчево време в часовия интервал между 9-11 часа сутринта, когато цикадата е по-слабо подвижна и се намира върху гостоприемника.

зелева нощенка

Гъсеница на зелева нощенка

Зелева нощенка /Mamestra – Barathra brassicae/. Развитие на второ поколение: начало на излюпване 20.07; гъсеници 2-ра – 3-та възраст – 30.07-01.08 АЕР Пловдив. Праг на икономическа вредност: 12-15 гъсеници от трета възраст на 100 растения при ранното зеле, граха и късното зеле 15-18 гъсеници от трета възраст на 100 растения; Младите гъсеници живеят задружно от долната страна на листата. Нагризват ги във вид на по-малки или големи неправилни отвори. След като нарастнат живеят поединично, като изгризват листата и дълбаят ходове в главите на зелето, които са изпълнени с извержения.

Карантинни срокове на препаратите: Ранер 240 СК 40 мл/дка – 14 дни, Авант 150 СК 20мл/дка – 3 дни, Децис 2.5 ЕК 70 мл/дка – 7 дни, Карате Зеон 15 мл/дка – 7 дни, Фюри 10 ЕК 10 мл/дка – 1 ден.

Памукова нощенка /Chloridea obsoleta/. Развитие на второ поколение: начало на излюпване – 25.07; гъсеници 2-ра – 3-та възраст – 04-06.08 АЕР Пловдив. Праг на икономическа вредност домати – 5% нападнати плодове; пипер 2% повредени растения. Видът развива три поколения годишно. Най- вредоносни са гъсениците от второ поколение, които нанасят повреди по доматите и пипера. Гъсениците нагризват листата , бутоните и цветовете, а по-късно нападат зелените плодове, вгризват се в тях и се хранят със съдържанието им. Една гъсеница поврежда от 2 до 5 плода докато завърши развитието си. Третирането е ефикасно, когато е насочено срещу преобладаващи млади гъсеници от втора до трета възраст, преди да са се вгризали в плодовете.

картофена мана

Петна от картофена мана

Картофена мана по домати/Phytophthora infestans/Нестабилната агрометеорологична обстановка и обилните валежи през изминалия период са предпоставка за масово развитие и разпространение на болестта. В микрорайони с доказана зараза да се работи прeдимно с контактно-системни средства. Пръскането да продължи през 8-10 дни до пълното преодоляване на признаците на болестта. Третирането срещу маната има едновременно, защитно действие срещу листни петна /алтернария/ по културите. Контактни препарати: Полирам ДФ 200 г/дка, Дитан М-45 200 г/дка. Системни: Акробат Р 250 г/дка, Ридомил Голд МЦ 68 ВГ 0.25%, Верита ВГ 150 мл/дка. 

ТЮТЮН

Мана по тютюна /Peronospora tabacina/. Регистрирана е проява от мана в тютюневи посеви в областта. На всички посеви тютюн да се извърши пръскане със системно-контактни средства през интервал 10-12 дни. Препарати: Верита ВГ 0.15%, Акробат плюс ВГ 200 г/дка, Корсейт М 44ВГ 0.3%.

Див огън по тютюна. Нестабилната агроклиматична обстановка – ветрове и бури са предпоставка за проява и разпространение на болестта. Да продължат редовните третирания с медсъдържащи продукти.
Третирането е най-ефикасно, когато се извърши най-късно до 24 часа след силна буря или градушка.

Тютюнев трипс /Trips tabaci/ Листни въшки. Праг на икономическа вредност: Трипс единични индивиди на 10-12% от растенията; Листни въшки 5% нападнати растения за първо третиране и 15-20% нападнати растения за второ; Намножаването на трипса се стимулира от топлото и сухо време. Повредите се причиняват от възрастно и ларвата на трипса. Преките повреди, които той нанася са известни като “бяла жила” по листата, а косвените като преносител на вируса на доматената бронзовост /пръстеновидна некроза/ по тютюна TSWV.

 

ЦАРЕВИЦА

царевичен пробивач

Царевичен пробивач

Царевичен пробивач /Ostrinia nubilalis/. Развитие на второ поколение: начало на излюпване 19.07 АЕР Пловдив. Икономически праг на вредност царевица за зърно 90% нападнати растения с по 3-4 повреди на растение ; семепроизводни посеви 10% нападнати растения с по 1-2 повреди на растение. Гъсениците повреждат метлицата, стъблото, кочаните, хранят се и с млечните зърна. Растения с повредени
стъбла често се пречупват. Плътността от неприятелят е до и слабо над ПИВ за преобладаващите посеви. Второ поколение на неприятеля разширява вредоностната си дейност и има значение главно за посевите пипер , разположени в съседство с царевични насаждения. По пипера гъсениците се хранят със семената на чушките. Разрешени инсектициди : АЛТАКОР ВГ – 8-12 г/дка; НУРЕЛЕ Д –
70 мл/дка; ПИРИНЕКС 48 ЕК – 150 мл/дка и други.

БЪЛГАРСКА АГЕНЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ, ОБЛАСТНА ДИРЕКЦИЯ ПО БЕЗОПАСНОСТ НА ХРАНИТЕ гр.Пловдив бул.”Марица”86,тел/факс 032/62 6318;032/6241 92. E-mail:obdh_plovdiv@abv.bg, Отдел РЗ тел/факс 032 95 94 00; 032 96 08 76. E-mail: prognoza_plovdiv@.abv.bg; rsrz2@abv.bg

(АгроПловдив съветва стопаните да се абонират, за да получават несъкратения вариант на бюлетините за растителна защита, в които са посочени препаратите и дозите за третиране!)

 

 

 

Leave a Comment