Списъкът на плодовете и зеленчуците с обвързани помощи ще се разшири

За пръв път МЗХ ще подпомага животновъдните стопанства не само в определени райони със специфични трудности, а на територията на цялата страна

качествени плодове и зеленчуциСписъкът на подпомаганите плодове и зеленчуци ще бъде значително разширен, за да може повече фермери да се възползват от т.нар. обвързана с производството помощ. Това съобщи на днешната работна среща с 40 представители на агро организации зам.-министърът на земеделието Бюрхан Абазов.

Възможност за увеличаване на броя на финансираните производители дава увеличаването на средствата по обвързаната подкрепа. През 2013 г. те представляваха 3.5% от директните плащания, а през настоящата година страната ни договори тези средства да са до 6,5% или 103 млн. лв. През 2015 г. обвързаното с производството подпомагане ще бъде в размер на 13%, плюс 2% за производството на протеинови култури.

Зам.-министър Абазов обясни, че за първи път МЗХ ще подпомага животновъдните стопанства некрави само в определени райони със специфични трудности, а на територията на цялата страна. По този начин подкрепата се разширява и се очаква да бъдат допълнително подпомогнати още около 40 000 крави и 100 000 овце и кози.

По време на срещата стана ясно, че за първи път се въвежда и нова схема за подпомагане на говеда, овце и кози, които са под селекционен контрол. Целта е да се повишава конкурентоспособността на стопанствата и да се насърчи използването на нови и съвременни технологии в сектора.

В началото на следващата седмица ще се проведе ново заседание на Работната група по прилагане на директните плащания през 2015 г., на което ще бъдат обсъдени детайлите по прилагане на отделните схеми за обвързана подкрепа. 

Leave a Comment