Винзавод „Долна баня“ – най-големият износител на България, „Карнобат“ сред последните

Българинът изпива за година 100 милиона литра вино и 20 милиона литра ракия
Пламен Моллов

Пламен Моллов: Ежегодно изнасяме 65 000 000 литра вино

„Винзавод „Долна Баня“ (ЕТ „Ивена комерс“)е най-големият износител на вино в България. Основният му пазар е Русия. А най-големият производител на напитката, който притежава и най-много собствени лозя – Винпром „Карнобат“, заема между 20-о и 30-о място в експорта“. Това съобщи днес председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов в Пловдив. Той посочи, че по официални данни на Агенцията по лозата и виното, износът представлява около 60-65% от производството, което ежегодно е между 100 и 110 милиона литра. В експортния обем, най-големи количества се поемат от Русия – около две трети, следвана от Полша, за която се изнася 20%. За Китай износът е около 1%, поясни Пламен Моллов. Като причина за слабото представяне на български вина в най-пренаселената държава, председателят посочи липсата на български бранд. „Френските вина са №1 в Китай“, уточни той.

Ежегодно в България се изпива 100 милиона литра вино и 20 милиона литра твърд алкохол, цитира данните на Агенцията по лозата и виното Моллов. „Няма разминаване в числата“, вметна той.  100-те милиона литра българска консумация се получава като добавим към промишленото производство виното направено от домакинствата.

„Доскоро предполагахме, че потенциалът на България за лозови насаждения е 120 000 хектара. Сега обаче говорим за 80 000. Дано се задържим на тези площи“, пожела проф. Моллов.

Очаква се до 29 март да бъде одобрен окончателно Правилникът за прилагане на Закона за вината и спиртните напитки. „Имахме забележки към първия му вариант и затова бе създадена работна група за подобряването му, която заседава два пъти в седмицата“, посочи председателят на НЛВК.

1 Comment

  1. Николай каза:

    Здравейте продавам 200декара лозов масив в гр.Поморие с капково и машини тел 0887800940

Leave a Comment