26 юли: Нима Сандра Бълок стана на 50 години?

Сандра Бълок На 22 години актрисата решава, че театърът и киното са нейната съдба

Днес лъвицата Сандра Бълок ще празнува 50-годишният си рожден ден. Не е за вярване, но календарът го твърди.

Сандра е родена на 26 юли 1964 г. в Арлингтън Каунти, Вирджиния.  Майка ѝ (Хелга Г. Майер) e германска оперна певица и  вокален педагог. Бълок живее в Нюрнберг, Германия до дванадесет годишна възраст, където пее в оперния детски хор в Staatstheater Nürnberg. Тя често пътува с майка по време на оперните ѝ изяви  и живее в Германия и други части на Европа през по-голямата част от детството си. Владее немски и притежава немско гражданство. Бълок учи балет и вокални изкуства като дете, но има и малки роли в различни оперни продукции на майка ѝ.

Когато е на 12, родителите ѝ се връщат във Вашингтон. Сандра е записана в гимназия Washington-Lee, където тя става мажоретка и участва в училищните театрални постановки. Завършва през 1982 г. и се записва в Университета East Carolina в Грийнвил. През това време тя работи като сервитьорка в ресторант. По-късно напуска училище по време на последната си година (1986), като не и достигат само три кредита, за да се дипломира. Но какво от това! Сандра вече е била решила, че ще преследва актьорска кариера.

Бъдещата звезда се премества в Манхатън и се явява на различни прослушвания, като междувременно, за да се издържа работи като барман и сервитьор. По-късно Бълок завършва курсовата си работа и се дипломира.

Докато е в Ню Йорк, Сандра взима уроци по актьорско майсторство в Neighborhood Playhouse. Появява се в няколко студентски филма и по-късно получава роля в Off-Broadway пиесата  „No Time Flat“. Режисьорът  Алън Леви е очарован от изпълнението Бълок и ѝ предлага роли във филмите „Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man“ и „Bionic Woman“ (1989). След снимките на телевизионния филм, Бълок остава в Лос Анджелис и има малки роли в няколко независими филми, както и  главна роля в кратката NBC телевизионна версия на филма „Работещо момиче“ (1990). По-късно тя се появява в няколко филма като „Любовен еликсир № 9“ (1992), „Нещото наречено Любов“ (1993) и „Огън по Амазонка“(1993).

Една от първите по-забележителни филмови изяви на Бълок е в „Разрушителят“ (1993), в който участват Силвестър Сталоун и Уесли Снайпс. Тази ѝ роля води до поканата за участие във филма „Скорост“(1994) с Киану Рийвс.

Тя става филмова звезда на високо равнище в края на 1990 г., като има низ от успешни роли във филми Сандра Бълоккато „Докато ти спеше“ 1995 (където сменя Деми Мур, която първоначално е трябвало да участва) и „Мис таен агент“ (2000). Докато за първата част на „Скорост“ хонорарът ѝ е 500 хиляди долара, Бълок получава 12,5 милиона долара за ролята си в „Скорост 2: професионалистите“ (1997).  За участието си в „Мис таен агент 2: Прекрасна и опасна“ получава  17,5 милиона долара, а за ролята в „Убийство по учебник“ (2002) – 15 милиона долара. Любопитен факт е, че за да се подготви добре за ролята си на наркозависима във филма „28 дни“ (2000), Бълок прекарва известно време в рехабилитационна клиника.

Бълок е избрана за една от 50-те най-красиви хора в света в класацията на списание People през 1996 г. и 1999 г., а също така бе класирана и на 58 място в класацията на списание Empire за Топ 100 филмови звезди на всички времена. На 30-ти октомври, 2006г., заедно с Queen Latifah, е отличена с наградата „Жена на годината“ на годишните награди на списание Glamour.

През 2005 г. Сандра има поддържаща роля във филма „Сблъсъци“. Тя получилава положителни отзиви за изпълнението си, като някои критици твърдят, че това е най-доброто ѝ изпълнение до момента. По-късно Бълок участва в романтичната драма „Къщата на езерото“, където отново си партнира с Киану Рийвс. Тъй като техните герои са разделени през целия филм, Бълок и Рийвс са били заедно на снимачната площадка само две седмици. Същата година, Бълок се появява във филмите “Скандално”, и  „Предчувствие“.

Сега тя се нарежда сред едни от най-популярните актриси в Холивуд. За ролята си  в „Сляпата страна“ ( (2009), тя печели  Оскар, а блокбастърите „Предложението“ (2009), „Нежна полиция“ (2013) и „Гравитация“ (2013) я превръщат в рентабилна звезда. С 56 милиона долара, тя е вписана в книгата на Гинес като най-високоплатената актриса в света.

Личен живот

Бълок се сгодява за актьора Тейт Донован, с когото се запознава по време на снимките на „Любовен еликсир № 9“. Връзката им продължава четири години. До Сандра са били още футболистът Трой Айкман, музикантът Боб Шнайдер (в продължение на две години) и актьорите Матю Макконъхи и Райън Гослинг.

Бълок се омъжва за водещия на Monster Garage Джеси Джеймс на 16 юли, 2005. Те се запознават, когато Бълок урежда десетгодишния си кръщелник да се срещне с Джеймс като коледен подарък.

Бълок слага край на брака им през 2010г., след като става ясно, че Джеймс е имал извънбрачна връзка.

 

 

Leave a Comment