27 юли: Празникът на поспаланкото и честта да те обявят за такъв

спящ младеж Финландия го чества вече 305 години като хвърля знаменитостите си в морето

Националният ден на поспаланкото (Unikeonpäivä) се чества във Финландия на 27 юли всяка година. По традиция на този ден, човекът, който спи до най-късно (също наречен „най-мързеливият“), се събудужда с помощта на вода – или бива хвърлен в езеро или море, или му се излива вода. Други традиции включват избръсването на лявата страна на гърдите на мързеливкото.

хвърляне във водатаСмята се, че Денят на Поспаланкото произлиза от легендата за светиите от Ефес, които спели в една пещера в продължение на 200 години през Средновековието, докато същевременно се криели от римския император Деций. Денят на Поспаланкото се наблюдава във Финландия от Средновековието и първото писменно сведение е от книга с календар от 1652, когато е бил отбелязан на 27 юни. От 1709 г. денят е започнал да се празнува на 27 юли.

В град Naantali, всяка година се избира финландска знаменитост, която да бъде хвърлена в морето от пристанището на града в 7 часа сутринта. Самоличността на спящия се пази в тайна, до началото на събитието. Хората, които се избират обикновено са направили нещо за благото на града. Всеки кмет на града  до този момент е бил хвърлян в морето най-малко веднъж, но сред другите „поспаланковци“  влизат съпругът на президент, главният изпълнителен директор на Neste Oil , заедно с много писатели, художници и политици. Честванията продължават до късно вечерта в Naantali и включват дейности за хора от всяка възраст.

Leave a Comment