Старт на националното винено дерби за Златен Ритон

Над 400 вина и 60 спиртни напитки се дегустират от днес в пловдивския панаир от 20 оценители
Пламен Моллов, пресконференция

Пламен Моллов обяви началото на националния конкурс за вина и спиртни напитки

До края на тази седмица избрани дегустатори трябва да опитат и оценят над 400 вина и 60 спиртни напитки. Те са представени за участие в конкурса на Националната лозаро-винарска камара за златни и сребърни медали и за най-големия приз – Златен Ритон. Дегустациите, с подкрепата на Международен панаир Пловдив започнаха от днес във Виенския павилион, а резултатите ще бъдат обявени в края на първия ден на изложбата „Винария“ на 3 април. Това обяви днес на пресконференция председателят на камарата проф. Пламен Моллов. Конкурсът е в традиционните 6 секции – за млади и отлежали вина, за бели, червени и розе, както и за спиртни напитки.

Комисиите са 4, а във всяка от тях има по 5 дегустатори-енолози. Сред оценителите има и 8 чужденци – предимно журналисти, които работят за специализирани издания за виното. Към всяка комисия има един старши и един резервен дегустатор. За да се избегне корпоративното влияние при оценките, най-високите и най-ниските точки се анулират, посочи Моллов.

45 винарски изби (при  29 миналата година), сред които 20 от Италия, Франция, Молдова и Азербайджан, са представили проби. Те участват с най-доброто, което са сътворили. „Големият приз – „Златен Ритон“ получават вина, които са наистина изключителни дотолкова, че да впечатлят журито, което е опитвало какви ли не напитки“, поясни председателят Моллов. Според него вината носители на голямата награда се котират след това превъзходно на пазара, а в етикетите им задължително е отбелязано, че са наградени. „Те са по-скъпи и се срещат в търговската мрежа, уточни Пламен Моллов.

Новото в тазгодишния конкурс е разделът „Спиртни напитки“. Досега се дегустираха само ракии, а тази пролет се дава възможност на производителите на водка, коняк, ром и други напитки да представят най-доброто за оценка.

Винарската изба, която е получила най-много отличия, ще получи и символичната награда на Националната лозаро-винарска камара – бъчва.

 

 

Leave a Comment