Пълчища от мравки в градината не са на добро

Можете да ги изгоните ако се преборите с листните въшки

Мравките в градината са полезни, ако не прекалено много. Когато забележите, че се движат на пълчища, най-добре е да вземете мерки.

мравки в градинатаИзвестно е, че насекомите, известни с трудолюбието си, се намножават там, където има листни въшки. Този вредител напада и зеленчуци, и овошки, а следите от него са познати като „медена роса“. Мравките много я обичат и се хранят с нея. Така те намаляват щетите върху растенията. В същото време обаче листните въшки, за да произведат медена роса, смучат от соковете на листата. Мравките ги стимулират да произвеждат повече храна като ги захапват за коремчетата. Така от тази хранителна верига страда най-вече растението. Когато листните въшки се намножат, те се прехвърлят и върху другите растения в градината в съюз с мравките.

Ако броят на мравките не е натрапчиво голям, не е нужно да взимате мерки, защото те подобряват структурата на почвата, а оттам и плодородието. Освен това в градината, която са населили, растенията имат буйно развитие, защото мравките увеличават съдържанието на фосфора в почвата до 10 пъти, а съдържанието на калий – около 2 пъти. Проблемът е, че в същото време те увеличават и киселинността на почвата, а малко растения понасят такава среда.

Бедата е, че мравките употребяват за храна също така и сока на растения, както и „месото“ на някои плодове като на ягодата например.

Именно заради изброените причини, по-правилното поведение на градинаря е, като установи намножаването им да вземе мерки да го пресече. Най-добре е първо да се пребори с основния причинител на появата на мравки – листните въшки. Дали ще напръска зеленчуците и овошките с подходящ инсектицид, или ще използва природни средства, това си е негов избор.

Една от естествените мерки за борба с листните въшки и трипсовете е използването на обелки от цитросови плодове. Половин килограм от тях се заливат с 3 до 5 литра вряла вода, след което се оставят да престоят в тъмно и топло за пет денонощия. После сместа се прецежда и се съхранява в хладилник. Когато ще я ползвате за борба срещу въшките и трипсовете, трябва да я разредите в съотношение 1 : 1 с вода и тогава да пръскате. Към разтвора е добре да добавите малко веро, което служи като прилепител. След пет дни е добре третирането да се повтори.

За по-силен ефект, така че борбата да обхване също и белокрилките, акарите, а и някои заболявания като мана, към разтвора може да се добави и настройка от чесън. Тя се прави  с половин килограм счукан чесън, който се залива отново с 3 до 5 литра вряла вода и престоява така един час, като се разбърква. След това течността се прецежда и се използва или самостоятелно или като се добави към цитрусовата отвара. Ако се използва самостоятелно, се разрежда с вода в съотношение 1 : 2.

 

Leave a Comment