Асоциацията на Върбанов е против тавана при директните субсидии

Първият вариант на концепцията на МЗХ бе по-балансиран, коментира ръководството на АЗПБ

Венцислав ВърбановАсоциацията за земеделските производители в България (АЗПБ) с председател Венцислав Върбанов се обяви против идеята да се постави таван от 300 000 евро при директните плащания. В първия вариант на Концепцията за преките субсидии за площ от 2015 г., земеделското министерство не бе предвидило това твърдо ограничение, а бе предложило намаляване на средствата с 10%, ако те надхвърлят 300 000 евро. След това обаче 30 аграрни организации излязоха с общо становище, в което поискаха тавана. И така, във втория вариант на Концепцията, МЗХ се съобрази и в разработката се появи рамката до 300 000 евро. Във вариант 1 се предлагаше при субсидиите между 150 хил. евро и 300 хил. евро да има редукция с 5%, а при над 300 хил. евро – 10%. АЗПБ смята, че този вариант е изчислен в детайли от експертите на МЗХ, така че да е справедливо и обективно намалението на субсидиите по отношение на дребните, средните и едрите фермери.

В същото време няма анализ от МЗХ и от НПО в аргосектора за ефекта от прилагането на тавана от 300 хил. евро, каквото е последното предложение на МЗХ.

Страната ни не бива да спъва възможността на големите зърнопроизводители да продължат да се развиват, смятат от АЗПБ. От една страна те са в конкуренция с колегите си от ЕС, а от друга от тях се очаква да диверсифицират производствата си, като инвестират в животновъдство и преработка – като маслобойни, мелници, фуражни заводи и др., и така да генерират принадена стойност. Пълното лишаване от субсидии след тавана от 300 хил. евро, е възможно да демотивира едрия агробизнес и да има отказ от обработка на площи.

Изпълнителният директор на АЗПБ Ивайло Тодоров коментира обърканото поведение на някои организации. Недоумение буди позицията на биопроизводителите и представителите на малките семейните ферми, които в декларация защитиха абсурдната за техните членове идея да бъде премахната схема за подпомагане на дребните производители в директните плащания. Председателят на Сдружението на малките семейни ферми и преработватели Магърдич Хулиян бе подписал със „Особено мнение“ становището в частта му за лишаване на най-дребните производители от необвързаната помощ в размер на 1250 евро.

Учудващо е и поведението на НАЗ, където членуват зърнопроизводители, да подкрепят искането за таван в ущърб на членовете си, като седмица преди това настояваха за прехвърляне на 25% от ПРСР към директните плащания, коментира ситуацията в бранша Ивайло Тодоров. Факт е обаче, че тази седмица НАЗ се отказа от искането за таван на директните плащания след спешен управителен съвет на асоциацията.

Какво мисли министърът в оставка Димитър Греков за спорните точки в Концепция 2, не е ясно. Публично той не е изразил мнение на чия страна е. От АгроПловдив обаче не можем да не отбележим, че утре той ще почете събитие на Националната асоциация на зърнопроизводителите в Пловдивско – ще зажъне в Пловдивско ръж, включена в проекта „Хляб на мира“. Житната култура е в стопанството за зам.-председателя на НАЗ Ангел Вукодинов.

Очаква се генералното обсъждане на директните плащания да е във вторник, 29 юли.

 

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    Не знам да има такава закономерност в природата при която „едрите риби“ да за равни на малките и средни такива. Обикновено те изяждат по-малките себеподобни. Тъй и в земеделието.

Leave a Comment