28 юли: Джаки Кенеди-Онасис – съпругата, на която изневеряват

Jacqueline_and_John_Kennedy_NYC_1960_CJR_LR

Горчивините, които Джаки Кенеди-Онасис понася в живота си са така тежки, че не е ясно дали ако можеше да избере още веднъж пътя си, тя не би пожелала друга съдба. Тя погребва две от децата си, погребва съпруга си президент, а после и брат му сенатора Робърт.

В годините, през които е първа дама на САЩ, Джаки Кенеди пленява американците и света с хубостта и изискания си вкус. Тя променя постното обзавеждане на Белия дом и го превръща в уютна семейна резиденция. Добавя кухня и стаи за децата. С нейна помощ е издаден първият указател на Белия дом, от чиито продажби става възможно събирането на средства за по-нататъшна реставрация на дома на американските президенти.

В същото време обаче е принудена да търпи неизброимите изневери на Джон Кенеди.

След смъртта му Джаки смело продължава напред през 1968 г. се омъжва за милиардера Онасис, който е с 23 години по-възрастен от нея.

Много са споровете дали се е омъжила от любов, или заради финансовото благосъстояние на корабния магнат. Децата на отдавна изоставената първа съпруга Тина Ливанос, вече пълнолетните Александър и Кристина, мразят новата стопанка, за която също изоставената Мария Калас прави следната язвителна забележка: „Жаклин Кенеди се омъжи, за да си имат децата ѝ дядо.“

Джаки обаче плаща цената на брака си до последния цент. 

Джаки Кенеди ОнасисСтрува си да се предадат няколко от разпорежданията в съдържащия 173 параграфа съпружески дого-вор. 1. В момента на сключването на брака Жаклин Кенеди получава три милиона долара под формата на без-данъчни полици; 2. Ако по-късно Онасис реши да изостави съпругата си, изплаща като обезщетение десет милиона долара за всяка брачна година; 3. Ако преди петата година Жаклин Кенеди реши да напусне съпруга си, тя получава двадесет милиона долара. Ако тя го остави след петата година, освен двадесетте милиона в продължение на десет години ще получи още два милиона долара; 4. Ако Онасис почине и бракът не е разтрогнат, вдовицата получава сто милиона долара; 5. Всеки месец Онасис ще изплаща на Жаклин Кенеди десет хиляди долара за поддръжка на нейния личен апартамент в Ню Йорк, седем хиляди за медицински разходи, фризьор и козметика. За десет хиляди долара месечно Жаклин Кенеди може да купува нови облекла. Онасис ще изплаща шест хиляди долара всеки месец за личната охрана на съпругата си.

Отначало Ари, както го наричат близките, осигурява не само финансова сигурност на Жаклин, но и изпълнява всеки неин каприз. За него първа дама на САЩ е трофей и най-ценна награда. Гръцкият милионер не се скъпи да подарява на съпругата си прескъпи бижута, които перфектно допълват съвършения й вкус.

След седем години хаотичен брак Аристотел подава молба за развод заради връзката му с прочутата оперна певица Мария Калас. На 15 март 1975 г. обаче Жаклин Кенеди Онасис остава вдовица за пореден път. Тъй като бракоразводното дело не е финализирано, Джаки получава наследство от 26 милиона долара, с които осигурява своята финансова независимост. Макар да е сочена за една от 50-те най-богати жени в Америка, Джаки предпочита да работи.

Само на 46 години, но с вече пораснали деца, тя решава да започне работа като редактор във Вайкинг прес (Viking Press). От средата на 70-те до смъртта ѝ неин спътник в живота е Морис Темпълсмен (роден 1929 г.), индустриалец и търговец на диаманти от белгийски произход.

Някогашната Първа дама заживява като обикновена, средна на възраст жена, която работи на бюро, прави фотокопия, чака пред кабинета на шефа или седи на пода, подрежда снимки за фотоалбуми и пуши цигари. Точно такова е третото действие от живота й. Нейните биографи твърдят че, тъкмо тази част от живота й е донесла най-голямо удовлетворение.

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    Джаки преобръща представите за това, как трябва да изглежда първата дама.

Leave a Comment