Министър Греков зажъна ръж за „Хляб на мира“

На 1 октомври в Берлин ще бъде изпечен самун, който ще ухае и на България
Министър Греков, Румяна Ангелова и Ангел Вукодинов

Министър Греков, Румяна Ангелова и Ангел Вукодинов

Земеделският министър Димитър Греков уважи международната инициатива „Хляб на мира“ и се присъедини към церемониалната жътва на ръж край село Драгомир, община Съединение. Домакин на събитието, което започна днес малко преди обед, бе Националната асоциация на зърнопроизводителите и зам.-председателят Ангел Вукодинов, чиято семейна фирма „Вуки“ООД е и стопанин на полето с ръж.

Проф. Греков призна,че с удоволствие участва в церемониалната жътва. Той, заедно с председателя на НАЗ Румяна Ангелова и с Ангел Вукодинов хвърлиха по сноп ръж в зъбците на огромния „Клаас“.

жътва на ръж край Драгомир

 

Вукодинов обясни, че НАЗ участва в проекта под патронажа на министерството с  един декар от житната култура. Част от ръжта ще бъде изпратена в Берлин по повод 25-годишнината от падането на Берлинската стена и края на Студената война. Проектът е започнал със засяването на ръж край Берлин през 2012 г. Семената от реколтата са били разделени между 12-те държави участнички от Централна и Източна Европа.

жътва на ръж край Драгомир

 

На 1 октомври 2014 г. в столицата на Германия ще бъде изпечен хлябът на мира, омесен с брашно от зърното на участниците в проекта. „За нас е чест да сме част от „Хляб на мира“, каза Вукодинов. И добави, че българите, а и Европа, вече са забравили ограниченията, които бяха наложени на движението на хора, стоки и капитали до далечната вече 1989 година.

 

Танцьори изпълниха традиционни народни танци част от пожълтялото ожънато поле. Гостите бяха почерпени с голяма бухнала питка, бяло вино и леки деликатеси под опънатата шатра.

комбайн жъне ръж

 

Leave a Comment