Спасиха семейство с дете, замръкнало в ловен парк с хищници

Фамилията се загубила на територията на ловен парк „Кормисош“ в Родопите, където се движат мечки, вълци и глигани
директорът на РУГ Пловдив

Пенчо Дерменджиев получи наградата „Лесовъд на годината“ през 2010 г.

Тричленно семейство със 7-годишно дете се залута в Родопите по пътеката между с. Манастир и хижа „Преспа“ и изгуби посоката. Истинската история с щастлив край се е случила вечерта на 9 март, разказа директорът на Регионалната дирекция по горите в Пловдив Пенчо Дерменджиев. Фамилията замръкнала високо в планината – на 1700 метра височина, защото се отклонила от пътеката. Заради падналия сняг, който покрил утъпканите места, семейството съвсем загубило ориентация. Започнало бързо да се стъмнява, а освен това теренът наоколо попадал в границите на държавния ловен парк „Кормисош“, където има глигани, мечки, вълци, лисици и благородни елени. В 20 часа семейството подало сигнал за бедствие на телефон 112.

„Веднага насочих 4-ма горски инспектори, които бяха придружени от двама полицаи и двама пожарникари към мястото, където предполагахме, че е семейството“, поясни директорът. Спасителната група се качила на служебния джип на горските и настъпила газта към Манастир. Единият от горските е от Асеновград и е запознат с терена, уточни Дерменджиев. Благодарение на мобилната връзка, издирвателният екип дал на семейството най-ценния в момента съвет – да се върнат обратно по стъпките си. Общо 3 часа продължило търсенето. Накрая спасителите и семейството успели да се засрещнат в местността „Свети Илия“. Оттам тримата, които били още в шок от преживяното, били откарани да пренощуват в град Лъки.

„Не е наша работа да спасяваме залуталите се туристи в планината. Но веднага реагирахме. Първо, заради човещината. И второ, защото никой не познава по-добре от горските инспектори терена“, поясни директорът Дерменджиев.

 

 

 

 

 

Leave a Comment