Проф. Греков за директните плащания: Няма да има пълно щастие

Утре ще се съобразя с решението на браншовите организации дали да има таван. Като министър нямам право да изкажа лично мнение

Димитър Греков, Румяна АнгеловаВ интервю за АгроПловдив (което преразказваме) земеделският министър Димитър Греков обясни, че е имал твърде къс мандат, за да изпълни голяма част от задачите, които си е поставил в началото. „За съжаление не можем да отчетем, че на вътрешния пазар българските продукти са повече от вносните“. Лошата тенденция на преобладаващи вносни плодове, зеленчуци, месо и млечни у нас не е била преодоляна за 14-те месеца на управлението му. Но пък заради граничния контрол тази година производителите на зеленчуци се радват на високите цени, на които продават продукцията. Министърът отбеляза като положителен факт и постигнатия добър диалог с браншовите организации. Той смята още, че начинът, по който България ще разпредели европейските средства през новия програмен период, ще балансира в значителна степен различните отрасли в селското стопанство, така че изостаналите – зеленчукопроизводство,овощарство и животновъдство, да станат по-модерни и производителни.

 

Г-н Греков, утре предстои окончателния дебат за директните субсидии на площ. Какво е вашето лично мнение? Трябва ли да има таван на директните плащания или не?

Аз ще се съобразя с това, за което се договорят всички браншови организации. Условието да има таван от 300 000 евро, а сумите над него да се намалят с 5% бе решение на министрите по земеделието в Европа. Но в крайна сметка България сама трябва да реши какво да бъде. Няма да има пълно щастие, както се казва. Няма да бъдат удовлетворени всички надежди. Но в крайна сметка България е земеделска страна. Трябва да дадем на хората възможност да произвеждат, да има по-голяма заетост. Естествено, че можем да вървим и към дребно селскостопанско производство, но трябва да се съобразим със ситуацията, в която се намираме. я е изключително важна, защото този проект, който ще приеме утре работната група, е за седем години напред.

Вие не отговорихте какво е личното ви виждане …

Казах, че ще се съобразя с решението на организациите. Не бих искал да изразявам мнение, което да натежи на едни или други.

Ще пренебрегнете ли предложението на организациите да се изключи схемата за подпомагане на най-дребните производители с до 1250 евро?

Това е политическо решение.  

Leave a Comment