29 юли: В пловдивското село Първенец комитите замислят въстание

село ПървенецНа 29 юли 1885 година в днешното село Първенец край Пловдив, което тогава се е наричало Дермендере, замирисва на бунт, Съединение и свобода. На този ден в селото се събират комитите на наскоро създадения Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) Захари Стоянов, Иван Андонов, Иван Стоянович, Димитър Ризов и Коста Паница и решават да вдигнат въстание. Така Първенец остава завинаги в светлата история на съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Селото има хилядолетна история и няколко имена. Преди да бъде наречено Дермендере, името му е било Върлово. При царуването на Фердинанд се прекръства на Фердинандово, а в годините на социализма търпи още една промяна – Първенец. „Първенец“ – заради успехите в кооперативното земеделие.

Голямото разрастване на селото е в началото на 20 век, когато заради разместване на земните пластове в разположеното по-нависоко в Родопите село Извор, хората масово започват да го напускат. Голяма част от жителите избират да живеят в днешното село Първенец, други се преселват в селата Марково и Коматево (днес квартал на Пловдив – б.р.)

Към днешна дата село Първенец е известно с малката винарна „Старата изба“ която е създадена още преди Девети септември, с производителя на спиртни напитки „Джиро трейд“, с фуражни завод, а и с близостта си до най-голямото стоково тържище в България – „Родопи 95“. Животновъдството и земеделието са добре развити. Край селото минава и река Дерменка, с чието име работеше доскоро и мелница.

 

Leave a Comment