Глобалният пазар на свинско месо е близо до нови рекорди

прасета в ремарке

През третата четвърт на 2014 година глобалният пазар насвинско месо се намира близо до нови рекорди. Това пише порталът UkrAgroConsult, позовавайки се на анализ на експертите от Rabobank. Особено в страните износители, пострадали от разпространението на вируса по свинете (PED) се очаква цените на свинското да достигнат нови рекордни стойности през второто полугодие. Там според експертите се очаква поскъпването на свинското да бъде подкрепено от високите цени на говеждото и пилешкото месо. Въпреки това пазарите в Канада и Европа ще останат стабилни, и цените на свинското месо там няма да достигнат върхови стойности.

Според анализаторите на Rabobank в страни като САЩ, Мексико, Япония и Южна Корея, основният въпрос е къде може да се намери свинско месо. Понижените оставки, както и спадът на разходите за фураж в тези страни се очаква да тласнат доходността на фермерите към рекордно високи нива. В същото време се прогнозира намаляване на разликата между печалбите на производители и преработватели. Докато в САЩ се опитват с увеличаване теглото на свинете ( през 2014 г. теглото им се е увеличило с 5% на годишна база) да намалят негативните последици от разпространението на PED, растящият дефицит на свинско месо на международните пазари оказва натиск върху пазарите в Азия (Япония и Ю. Корея) и Мексико. В Мексико например цените на свинското нараснаха с 25% за година, като в близко време се очаква ново увеличение с още 5%. Заради слабата йена, вносните продукти от свинско месо в Япония са значително по-скъпи в сравнение с цените им в други страни-вносители. Пазарът на говеждо месо също се намира под натиск, и японските преработватели трудно ще намерят източници за да запълнят необходимите им количества. За Китай експертите дават добри перспективи за развитие на пазара на свинско месо и възстановяване на цените след изключително сложното първо полугодие на 2014-та година. Цените на свинското там се очаква да стигнат най-ниското си ниво през третата четвърт на годината, но след това да настъпи повишение, обусловено от сезонни причини- като увеличеното търсене. Това ще продължи да подкрепя ограниченото предлагане на свинско месо на глобалните пазари, ще увеличи конкуренцията при вноса на свинско месо и ще задържи високи цените на вътрешния пазар. Ключовата задача за производителите е да намалят загубите си, които предполагат увеличение на стадата.

прасе цена

Възможно е на пазара да настъпи консолидация предвид на това, че мнозина по-малки фермери претърпяха много загуби през тази година. В бъдеще се очаква единственият регион с достатъчно добро производство на свинско месо да остане ЕС, който може да увеличи експорта си за азиатския и американския пазар. Това обаче не би могло да компенсира спада в експорта в страните от Източна и Централна европа. Въведената от Русия забрана за внос на свинско месо от Европа остава решаващ фактор за определяне на нивата на цените. Освен това от важно значение за експорта на свинско месо в споменатите региони на Европа са силното евро, което ограничава сезонното увеличение на цените на свинското на Стария континент. При положение че се възстанови частично или напълно руският внос на свинско месо от Европа, това може да окаже положително влияние на цените. Вирусът на диария по свинете ще продължи да оказва влияние върху пазара, но експертите на Rabobank очакват положителни перспективи за развитието на пазара. Основното предизвикателство пред пазара е спазването на „дисциплина“ при доставките, тъй като заради високата рентабилност голяма част от фермерите ще се опитат да увеличат стадата си.

Leave a Comment