Увеличиха бюджета на Здравната каса с 225 млн. лв.

photo_verybig_1206348Депутатите от Коалиция за България, ГЕРБ и ДПС подкрепиха актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на първо четене. Предложението на правителството в оставка предлага увеличение на парите за болници с 200 млн. лв и на парите за лекарства с 25 млн. лв. От правителството присъства единствено финансовият министър в оставка Петър Чобанов.

Ако не искаме вкупом да бъдем виновни, защото идните поколения няма да ни го простят, да запретнем ръкави и да направим нещо за здравеопазването, защото само актуализацията не е достатъчна, каза Емил Райнов от Коалиция за България. Йордан Цонев (ДПС) посочи, че времето от 2009 г. е загубено за здравеопазването и упрекна ГЕРБ, че са отказали да направят реформата. В отговор депутатът от ГЕРБ Семир абу Мелих попита: „Защо не взехте този ресор при вас, а го зашихте на БСП, които нямат идея какво да правят? Политическата отговорност е като знаеш как да се случат нещата – излизаш напред“.

Проф. Красимир Мурджев от БСП защити сегашното правителство като изтъкна, че е приело стратегия за здравеопазването и промени в законодателството. „Частните болници се превръщат във вериги, подобни на търговските хипермаркети. Трябва да сложим ограничения. Има лекарска аристокрация със завидни доходи, а други получават по-малки от средните за страната“, посочи той.

Leave a Comment