Схемата за дребните стопанства остава въпреки опълчението на браншовете

Утре в Министерския съвет ще бъде внесен за одобрение вариант 2 на концепцията на МЗХ за директните плащания

първото заседание на Работната група по прилагане на Общата селскостопанска политика 2015-2020 г., което ще се състои на 9 юни 2014 г. от 15.00 ч. в Голям колегиум на МЗХ. С това заседание се поставя началото на поредица от срещи, на които последователно ще се обсъдят различните елементи на бъдещото прилагане на директните плащания.   На първата среща ще се дискутират два от елементите на Общата селскостопанска политика, а именно: изискванията и прилагането на зелените плащания и плащанията за райони с природни ограничения. Останалите теми ще бъдат предмет на следващи срещи на работната група, за които ще ви информираме своевременно.   Участниците в работната група имат възможност да се запознаят предварително с материалите по посочените теми. Те са публикувани на интернет-страницата на Министерство на земеделието и храните – www.mzh.government.bg секция „Актуално”.   Каним членовете на работната група, съгласно Заповед № РД  09-305/23.05. 2014 г.  на министъра на земеделието и храните, които имат отношение към двата въпроса, предмет на дискусията,  да присъстват на заседанието. Вариант 2 на Концепцията за директните плащания от 2015 до 2020 г. на земеделското министерство ще бъде внесен за одобрение от правителството на утрешното заседания. Въпреки, че в общо становище 30 организации – участнички в работната група за директните субсидии се обяви против прилагането на схемата за дребните стопанства, ръководството на МЗХ реши, че тя ще остане и ще действа в следващите шест години. Днес беше последното заседания на работната група и то премина в напрежение и спорове. Именно схемата за дребните производители, които ще могат да получат годишно до 1250 евро, се оказа най-яростно отхвърляна от браншовете и най-упорито защитавана от министерството.

„Не скачайте против малките стопанства – те са много важни“, обърна се към браншовиците зам.-министърът на земеделието и храните в оставка Явор Гечев, предаде репортер на агенция „Фокус”. Гечев предупреди, че схема за малките стопани трябва да има, но самият той има определени резерви. „Необходимо е да има ясно определени правила по схемата”, заяви Гечев. Той предложи включването на допълнителни гаранции, за да няма изкуствено раздробяване на стопанствата.

Председателят на Комисията по земеделието и храните Светла Бъчварова настоя да бъде разписано по-точно колко се предвижда да са тези малки стопанства, които да работят на светло. „Около 48 000 се очаква да имат интерес да влязат в схемата, както и около 67 000 земеделски производители, които имат от 0.5 до 1 ха”, отговориха на питането на проф. Бъчварова от МЗХ.

Ангел Вукодинов, зам.-председател на НАЗ, допълни: „Не виждам опорите, върху които ще се крепи българското земеделие в бъдеще – конкурентоспособност, жизненост, работа на светло, просперитет. Няма цели в тази Концепция”. Той припомни, че НАЗ е против схемата за малки стопанства по начина, по който е замислена. „Ако схемата бъде приета, още в следващата година броят на уж дребните земеделски стопанства ще нарасне в пъти”, допълни той.

Николай Кръстанов, член на УС на Националната овцевъдна асоциация, настоя да се отрегулират недоразуменията между животновъдите и зеленчукопроизводителите чрез национални доплащания.

Със схемата за малките стопанства няма да върнете хората на село. Те ще останат в града и оттук ще чертаят. Настояваме в Концепцията да влязат всички предложения, които бяха направени от асоциациите по време на работните заседания“, каза и Радослав Христов от Национална асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Димитър Зоров, председател на Националния говедовъден съюз, категорично против схемата за малките стопанства, защото според него се създава неконкурентна среда, което е от полза на всеки друг, но не и на малките земеделски производители. „85% от земята е в дребните стопани. Истината е, че по-голямата част от директните субсидии отиват за ренти. Затова е много важно да се знае точно колко ще е СЕПП. Ние никога няма да стигнем колегите от другите европейски страни”, допълни Димитър Зоров.

„Браншовите организации не могат да се разберат помежду си, как ние да балансираме цялата ситуация?“ Това каза пред журналисти министърът на земеделието и храните в оставка проф. Димитър Греков след представянето на Концепцията за директните плащания. На въпрос, защо интересите на земеделските производители не са защитени и защо са се карали на представянето на Концепцията за директните плащания, проф. Греков каза: „Защото интересите са лични, повечето са на различните браншови организации. Как можем да защитим едни интереси, които да речем предишните седем години не са подпомагани зеленчукопроизводители, животновъдите, овощарите”.

„Как да оставим дребните производители, които в крайна сметка си изхранват семействата с тези малки площи, които имат – да ги оставим да загинат ли?”, попита проф. Греков. „Мисля, че това са важни неща, които трябва да се имат предвид. Всяка браншова организация защитава своите интереси – няма нищо лошо в това”, допълни той. „Ние като министерство трябва да балансираме не политически, а социално, професионално, което е важно за хората, за да могат да живеят в тази страна и чрез земеделието да се изхранват”, обясни проф. Димитър Греков.

Според зам.-министъра в оставка Бюрхан Абазов в концепцията са включени 99 на 100 от исканията на земеделските производители, които те чрез техните организации са постигнали съгласие. Той уточни, че
независимо от това, че концепцията ще бъде приета и изпратена в ЕС, е възможно след това по нея да се нанасят корекции.

Leave a Comment