Правителството решава директните плащания до 2020 г. на последното си заседание

заседание на правителството бгнес„Въпреки че земеделското министерство и браншовите организации не постигнаха обща позиции по важни моменти за системата на директните плащания, днес правителството трябва да вземе решение по новата СЕПП. Това ще е последното заседание на кабинета на Пламен Орешарски.

Въпросът е доколко е задължително Министерският съвет в оставка да пусне към Брюксел разработка, с която почти всички браншови организации са несъгласни. Основният спор е за схемата за подпомагане на дребните стопанства, която им обещава от 500 до 1250 евро годишно. 30 организации се обявиха против въвеждането ѝ, но ръководството на МЗХ настоява схемата да се приложи.

Наскоро бившият зам.-министър на земеделието и храните Светлана Боянова обясни пред АгроПловдив, че нищо фатално няма да се случи, ако не бъде спазен срокът 1 август и България внесе по-късно концепцията си за директните плащания. Това е важен документ и е по-добре по него да има съгласие между управляващите и реалните земеделци, отколкото да се бърза, коментира Боянова.

Очаква се, че на днешното си заседание правителството ще одобри концепцията на МЗХ, въпреки весъгласието на земеделците и въпреки апела от снощи на Националната асоциация на зърнопроизводителите към правителството да не подкрепи популисткия ход на земеделското министерство.

Leave a Comment