Бойко Борисов внезапно се отметна: Ние сме дотук, нов бюджета няма да има

Според Атанас Мерджанов ГЕРБ са се усетили, че стават съучастици или инициатори в грабеж

Бойко БорисовЛидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че депутатите на партията излизат от парламента и повече няма да участват в работата му. Пред журналисти той обясни, че няма да позволи в последните три дни управляващите да се възползват от „опорните си точки“ и да обявяват „коалиция КТБ – ГЕРБ и ДПС“.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев отговори, че е доволен, защото така сее  разпаднала коалицията между президента Росен Плевнелиев, ГЕРБ и ДПС, сформирана за актуализацията на бюджета.

Засега се очертава вчерашното заседание да се окаже последното и нов, актуализиран бюджет да не бъде приет. Вчера той мина на първо четене при кворума, осигурен от депутатите на ДПС и ГЕРБ. Проектът предвиждаше служебното правителство да изтегли 3.4 млрд. лв. заем, от които 2.7 млрд. щяха да послужат за финансова стабилизация на КТБ, 500 млн. за покриване на бюджетния дефицит и 225 млн. за Здравната каса. Днес в телевизионно интервю Жельо Бойчев определи съгласието между двете партии и президента като „коалицията КТБ“.

„Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца и четири вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме „оставка“, в последните три дни да им дадем да се възползват от опорната си точка – „ГЕРБ и ДПС, коалиция КТБ“, понеже го виждам тука Бойчев с цялото си нахалство“, каза пред журналисти в парламента Борисов. И добави: „Оттук нататък отговорността е само на БСП. Излизаме, днеска беше последният работен ден“. Думите му предизвикаха аплодисментите на няколко депутати от БСП, които стояха наблизо.

Борисов посочи, че няма да настоява и за разширяване на правомощията на служебното правителство, въпреки че вчера именно ГЕРБ внесе предложение то да може да тегли международни заеми с последваща ратификация от парламента – друго искане на президента Плевнелиев.

Аз имам политически нюх и съм усещал докъде ще я докарат ДПС, „Атака“ и БСП, каза още лидерът на ГЕРБ. „А само преди три дни видях как Орешарски се целува със Станишев. Излиза, че БСП не иска да подкрепи актуализация на бюджета, който Орешарски е предложил“, отбеляза той. И продължи: „Виждате ли колко странно? Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев. А сутринта Бойчев вика, кой е булката, и кой е сватът и кой е младоженецът. Що за нахалство в последните три дни на парламента да говорите такива глупости?“

Лидерът на ГЕРБ разказа, че е отишъл при председателя на парламента Михаил Миков и му предложил БСП да подкрепи актуализацията, предложена от собственото му правителство. Миков му отговорил: “ Няма да го подкрепим, защото моите са се втвърдили, редят листи“.

Председателят на групата на БСП Атанас Мерджанов коментира, че вчера депутатите на Борисов защитавали като лъвове актуализацията, а днес по заповед на лидера си се обърнали на 180 градуса. „Ако българските граждани искат такава политическа сила да ръководи управлението на страната, нека дават доверието на нея“, подчерта той.

По думите му от ГЕРБ са се усетили, че стават съучастици или инициатори в грабеж. „В подписването на един празен чек, с който необяснимо как бъдещото служебно правителство – очевидно при бабуването на президента, с тайното съгласие на ГЕРБ и ДПС, искаха да се разпореждат с финансите на държавата, с финансите на българските данъкоплатци, с финансите на обикновените граждани. Това е истината. Може би заради гузна съвест днес се извъртяха на 180 градуса“, предположи той.

Leave a Comment