Бюджетният дефицит е почти 1 млрд. лв.

бюджетБюджетният дефицит за първите 6 месеца на годината е почти 1 млрд. лева, показват данните, публикувани от Министерството на финансите. Той е

 стигнал 995.6 млн. лева в края на юни.

От тази сума 439.5 млн. лв. се дължат на неизплатени европейски средства, а 556 млн. лв., на преразход в националния бюджет.

Влияние върху дефицита оказват временно замразените плащания от Европейската комисия по Оперативна програма „Околна среда“ и по две оси на програма „Регионално развитие“, където се очаква след отблокиране на плащанията на България да бъдат възстановени сертифицирани разходи в общ размер на 478.3 млн. лева, отчитат от министерството на финансите.

Постъпилите приходи и помощи за първото полугодие на 2014 г. са в размер на 14 170.1 млн. лв., или 45.7% от годишните разчети за 2014 година.

Размерът на фискалния резерв към края на юни 2014 г. е 6.6 млрд. лв., включително 5.9 млрд. лв. депозити в БНБ и банки и 0.7 млрд. лв. вземания от фондовете на ЕС за сертифицирани разходи. Сумата обаче включва приходи с еднократен характер, като постъпления от дивидент от предприятията с държавно участие в капитала и присъдена сума от 303 млн. лв. в полза на държавата по арбитражно дело

Leave a Comment