50 грама дървесни ядки на ден – силно сърце, добро здраве

дървесни ядкиСпоред ново проучване, яденето на дървесни ядки помага за намалянето на два от петте маркера на метаболитния синдром – група от фактори, които повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и други здравословни проблеми като диабет и инсулт.

Дървесните ядки включват бадеми, бразилски орехи, кашу, кестени, кокосови орехи, лешници, орехи, макадамия, орехи, кедрови ядки и шам фъстък. Фъстъците не принадлежат към тях, тъй като те са бобови растения.

Изследването откри „умерен спад“ на мазнини в кръвта, известни като триглицериди и кръвна захар сред хората, които добавят ядки към менюто си.

Един човек се счита, че има метаболитен синдром, ако той има от следните рискови фактори: ниски нива на „добрия“ холестерол, високи нива на триглицериди, високо кръвно налягане, висока кръвна захар или излишни килограми около кръста.

Според д-р Сивънпайпър, авторът на това изследване,  най-големият спад на триглицеридите и кръвната захар били наблюдавани, когато черупковите плодове заменят рафинирани въглехидрати, а не наситени мазнини. Той твърди, че няма неблагоприятно въздействие върху други рискови фактори на метаболитния синдром или наддаване на тегло, въпреки че ядките са богати на калории. Ядките също имат високо съдържание на мазнини, но те са „добри“ и ненаситени  мазнини.

Дървесните ядки включват бадеми, бразилски орехи, кашу, кестени, кокосови орехи, лешници, орехи, макадамия, орехи, кедрови ядки и шам фъстък. Фъстъците не принадлежат към тях, тъй като те са бобови растения.

Според д-р Сивънпайпър „петдесет грама ядки могат лесно да бъдат интегрирани в една диета, като закуска или като заместител на животински мазнини и рафинирани въглехидрати.“

Американската администрация по храните и лекарствата потвърждава здравните предимства на дървесните ядки като намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания. Дървесните ядки също се препоръчват за предотвратяване и управление на сърдечно-съдови заболявания въз основа на способността им за намаляване на лошия холестерол.

Източник: http://www.sciencedaily.com

2 Comments

  1. Мартин Иванов каза:

    Не знаех че фъстъците са бобови растения.

  2. Мартин Иванов каза:

    Любими са ми. 🙂

Leave a Comment