Полицейски хайки в петък и събота от 16 до 1 часа

КАТПолицията ще заварди пътищата в петък и събота (1 и 2 август) от 16 часа до 1 след полунощ. Заповед за това е издал главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Очаква се около 8000 полицаи да се включат в специализираните операции. Според разпореждането на Лазаров те ще извършват контрол на всички преминаващи моторни превозни средства, като се акцентира на местата в близост до питейни и увеселителни заведения.

Новите мерки са заради зачестилите катастрофи и повечето жертви по шосетата. В заповедта на главния секретар на МВР не се посочва докога ще продължат тези акции. Полицаите ще могат да спират всички коли, да проверяват багажниците, и то точно в дните с най-интензивен трафик.

За хайките са мобилизирани всички полицаи, които имат правомощия по Закона за движение по пътищата. Катаджиите са само около 2000, останалите около 6000 са от охранителна, магистрална и гранична полиция. В часовете с натоварено движение по кръстовища и в рискови райони с повече катастрофи ще бъдат изпращани и служители на реда от други служби, уточнява изданието.

Лазаров заповядва още да се организират и повече акции по т.нар. холандски метод, при който полицаите могат да отклоняват от пътя и проверяват по 10-15 автомобила едновременно.

Leave a Comment