US учени създадоха първото в света вегетарианско сирене

Млечният белтък е сътворен в лаборатория, а после е добавен към другите съставки
Авторите твърдят, че вегетарианското сирене не отстъпва по вкус от истинското

Авторите твърдят, че вегетарианското сирене не отстъпва по вкус от истинското

Американски учени създадоха необичаен метод за производство на сирене без мляко, което обаче да не отстъпва по качества на истинското. Това информира порталът UkrAgroConsult.

Те пресъздали млечния белтък, използвайки генетичната последователност на кравето мляко и го отгледали с помощта на конвенционална мая  в лабораторни условия. След това той е отделен от нея и смесен с растителни мазнини и захар. С помощта на млечни бактерии по традиционна рецепта било направено първото в света вегетарианско сирене, в чието производство не са използвани продукти от животински произход.

Сиренето не отстъпва нито по качество, нито по външен вид на обикновеното, направено от краве мляко. Учените се надяват то да се хареса особено на вегетарианците.  Проучванията  за създаване на подобни продукти не са новост и се провеждат в продължение на десетилетия. В момента новосъздаденото сирене преминава през сериозни проверки за да се установи дали е безопасно за човешкото здраве. Твърде е възможно в близките години то да започне да се произвежда в индустриални количества, конкурирайки обикновеното.

Leave a Comment