1 август: Ако преди 33 г. не се бе появила MTV, светът щеше да е скучен

Мадона нямаше да изиграе песните си, Майкъл Джексън няма да създаде лунната стъпка

На днешната дата през 1981 г., музикалната програма MTV: Music Television се появява в ефир за първиМайкъл Джексън MTV път в историята, с думите (изречени от един от създателите на MTV, Джон Лак): “ Ladies and gentlemen, rock and roll“. Толкова неща не биха се случили ако преди 33 години 1 август си беше просто поредната дата от календара.

Музикалният видео клип на  The Buggles „Video Killed the Radio Star“е първият музикален клип излъчен по новия кабелен канал, който първоначално е достъпен само в някои части на Ню Джърси. MTV прави революция в музикалната индустрия и се превръща във влиятелен източник на поп-култура и забавления в Съединените щати и в други части на света, включително Европа, Азия и Латинска Америка.

В началото програмата на MTV се състои от основни музикални видеоклипове, които са представяни от VJs (видео водещи) и предоставени безплатно от звукозаписните компании. Когато звукозаписната индустрия оценява силата на MTV като промоционален източник, парите ѝ се насочват към създаването на креативни и авангардни музикални видеоклипове. Някои режисьори, включително и Спайк Джоунз („Да бъдеш Джон Малкович“) и Мишел Гондри („Блясъкът на чистия ум“), работят по музикални видеоклипове преди да се посветят на игрални филми.

През 80-те, MTV има ключова роля в популялизирането на кариерите на изпълнители като Мадона, Майкъл Джексън, Принс и Дюран Дюран, чиито видеоклипове периодично се излъчват.

В края 80-те, MTV започва да излъчва не само музикални видеоклипове, а и програми, насочени към подрастващите и младите хора. Популярното реалити шоу „The Real World“ стартира през 1992 г. и е последвано от високи рейтингови предавания като The Osbournes, Newlyweds: Nick and Jessica, Laguna Beach, My Super Sweet 16 и The Hills.

MTV също започва да излъчва и анимационни сериали, сред които са и Beavis and Butthead“ и „Celebrity Deathmatch“, както и документални филми, новини, телевизионни игри и обществени кампании по теми, вариращи от правото на глас до безопасния секс.

MTV си изгражда репутация като телевизия преминаваща културните граници и вкус – излъченият през 1989 г. музикалния видеоклип на Мадона към песента „Like a Prayer“ е само един от многото примери. През 1984 г., каналът започва да излъчва MTV Music Video Awards, които през 1992 г. са последвани от MTV Movie Awards. Днес, програмата свързана с музикални видео клипове се ограничава само до едно шоу – Total Request Live.

 

1 Comment

  1. Мартин Иванов каза:

    Направи революция в музикалния бизнес.

Leave a Comment