Кръстосаната проверка установи застъпвания при 430 000 дка, предимно в Бургас и Варна

 

До 20 дни от получаването на уведомително писмо, но не по-късно от 1 декември 2014 г., кандидатите трябва да докажат правото за ползване на застъпените площи.

При 430 000 декара земеделски земи са установени застъпвания на декларираните земеделски земи при земя, ливадаприключилата вчера кръстосана проверка, съобщиха за АгроПловдив от ДФ“Земеделие“. Застъпените площи на незначително малко на фона на всички описани от фермерите парцели – едва 1.1%. От фонда не предоставиха информация за ситуацията в Пловдивска област, тъй като би била некоректна: Има производители от Пазарджишка (Старозагорска, Хасковска, Смолянска) област, чиито земи са в Пловдивско и обратно. 

 

Повечето застъпени площи са в областите Бургас и Варна, по данни на ДФЗ. 

 

Когато при кръстосаните проверки се установят застъпвания на декларираните за подпомагане площи, Разплащателната агенция изпраща на кандидатите, които са ги декларирали уведомителни писма. Те съдържат таблица за установените застъпвания. Кандидатите могат да получат и карта за всяко установено застъпване от съответната областна дирекция на ДФЗ. Разплащателната агенция публикува писмата и в електронен вид на интернет страницата на ДФЗ в системата за индивидуална справка. Общинските служби по земеделие могат също да съдействат на фермерите за проверка на обявените уведомителни писма.

 

В срок 20 работни дни от получаването на уведомително писмо, но не по-късно от 1 декември 2014 г., кандидатите трябва да се явят в съответната ОД на ДФЗ, за да докажат правото за ползване на застъпените площи. Така например, ако двама кандидати са декларирали една и съща площ, те трябва да представят на Разплащателната агенция правно основание за нейното ползване – нотариален акт, договор за наем или аренда, или решение на общинските служби по земеделие и споразумения по чл. 37, ал. 4 от Закона за собствеността и ползването на земеделски земи. В случай, че само един от кандидатите представи необходимите документи, той се счита за ползвател на спорната площ. За другия кандидат площта на застъпения парцел се счита за над-декларирана и се налагат санкции.

 

В случай, че  всички кандидати, декларирали една и съща площ,  не представят документи за правното основание за нейното ползване или  всичките предоставят такива,  то тази площ се счита за над-декларирана за всичките и се налагат санкции.

 

Кръстосаните проверки са административни проверки, които целят единствено да установят площите, заявени от повече от един кандидат. За тях тепърва ще се установява наличието на нередност след като стопаните се явят в ОД на ДФЗ да представят нужните документи. Друг вид нередности могат да бъдат открити при проверки на място – например неспазване на правилата за поддържане на земите в добро земеделско и екологично състояние.

 

Leave a Comment