Ценни съвети от майстора на резитбите Борис Бончев

Няколко кардинални и лесни указания как се извършва операцията

Борис Бончев  ще стане на 85 години след два месеца. Той е агроном с 60-годишен опит в овощарството, лозарството и

Борис Бончев

Борис Бончев под добре подрязаната асма в двора си

зеленчукопроизводството. Роден е в Ивайловград, но вече повече от 40 години живее в Пловдив. Въпреки напредналата си възраст, Бончев все още държи ножицата и то не само, за да подкастри асмата и дръвчетата в собствения си двор. От две седмици помага от 8.30 часа до вечерта в резитбата на прасковена гради на гърба на Овощарския институт в Пловдив. На възрастния агроном вече не са му нужни учебници и помагала, за да каже как точно се извършват резитбите. Той говори от опита на годините си и затова съветите му са ценни и лесни за изпълнение.. Можеш да вземеш ножицата и да започнеш. Вижте ги.

Резитбите на овощните дръвчета са три вида – за формиране на короната, за плододаване и за подмладяване.

Короната на новозасаденото дърво може да се оформи

от първата до третата година след засаждането му. Избира се дали да е чашовидна или вретеновидна. В днешно време повечето овощари предпочитат вретеновидната форма, защото с нея дръвчето е по-прибрано и заема по-малко място. Ако короната се оформи като чашовидна, на един декар могат да се засадят 50 дръвчета. Разстоянието между редовете трябва да е 4-5 метра, а вътре в реда между растенията – пак толкова. При вретеновидната или, както я наричат още храстовидната форма, разстоянията са по-малки. Между редовете са 4-4.5 метра, а вътре в реда – 1.80-2 метра. Така върху един декар могат да се засадят два пъти повече фиданки.

Чашовидната корона се формира като се отреже върха. Това дава сила на скелетните клони и те се развиват силни и мощни. Оставят се 3-4 основни клона.

Вретеновидната корона е дава сила на водача, и затова и при нея скелетните клони не се развиват особено. Тя се нарича още свободно растяща.

Основната разлика между резитбата на семковите и костилковите видове е в това, че при семковите – ябълка, круша, дюля и други се оставят двугодишните клонки, защото дръвчето формира върху тях плодни пъпки. А при костилковите – праскова, кайсия, череша и т.н. се оставят едногодишните клонки, ако искаме да берем плодове.

Как се разпознават едногодишните от двугодишните? Лесно. Едногодишните клонки са с по-нежна кора, по-свежи и по-светли са.

Разбира се, важно е да се знае какъв е сорта на плодното дърво, за да се прецени колко да се натовари. При някои сортове праскова например се оставят по 50-60 плодни клонки.

Как се прави

резитбата за плододаване на костилковите?
градина с праскови

При костилковите се маха двугодишната дървесина

Едногодишните се оставят, режат се всички двугодишни клони. Тези, които се оставят, се скъсяват до 40-50 сантиметра. Ако някоя едногодишна клонка има силен и буен растеж, е по-добре да се отреже до дъно. Тя е лакомец, който само ще черпи от силата на дръвчето без да роди.

Специално при прасковата е важно след зимната резитба, да се следи дръвчето. Когато се образуват плодчета с големината на лешник, може да се направи прореждане. Това означава да се премахнат гъсто разположените завръзи, за да могат плодовете, които останат, да израснат по-едри и здрави.

При прасковата се прави и лятна резитба за просветляване на короната. Това става в края на юни и началото на юли. Нищо, че на дървото може да има узрели и неузрели плодове – не пречи.

Резитбата на семковите
ябълкови дръвчета

Образцова ябълкова градина

е подобна с тази разлика, че при тях се премахват всички едногодишни клонки, върху които дървото не ражда. Двугодишните се съкращават на 50-60 сантиметра. И там ако имаме клонка, която расте свръх нормалното, се премахва, защото е лакомец или както хората на село я наричат – „пич“.

Резитба за подмладяване се прави, когато дръвчетата са над 12 годишни. Там нещата са прости – съкращават се скелетните клони, за да се появят нови разклонения.

В момента

е добре дръвчетата да се напръскат с бордолезов разтвор – 1 %. Това се нарича зимно пръскане и е профилактично срещу заболявания.

По-нататък, когато се обработва почвата между редовете, а това става през април-май, е добре да се натори с амониева селитра. Тогава се пръска и с хербициди. Не сега, защото плевелите още не са се развили.

Зимната резитба продължава най-късно до края на март. След това дървото вече напълно се е събудило и не бива да се стресира. „

6 Comments

  1. Гошо каза:

    Какво не разбирате ,бре. Ако имахте засята ябълка или круша още на 2-3 година щяхте да забележите ,че структурата им е различна от черешата и прасковата, а оттам и няма как да режем по същия начин. С две думи при ябълка, круша , дюля не барате много, а при черешата режете смело дебелите клони. Резитбата се прави спрямо дръвчето , всички лакоми пръчки растящи остро нагоре се режат до дъно.

  2. Кадир каза:

    Хубава статийка,от която нищо не се разбира!?!?

  3. www.baccarat7.com каза:

    You’ve excavated deep and caused one software lacking infinity to get fresh purchases.

  4. ваня георгиева булева каза:

    Аз пък не разбрах как да отрежа двугодишните,а да оставя едногодишните,като вторите растат върху първите,т.е.да оставя само стъблото ли?…

  5. Иван Делчев каза:

    И ако според пишещия се премахнат всички едногодишни а оставят двугодишните , то на следващата година от къде ще се вземат двугодишни за да се оставят, нали миналата година са премахнати.
    Не знам дали агронома или писача но статията е тотално збъркана.

  6. Петър каза:

    Ха, сега си оправете грешките, че не може да се разбере едногодишните на семковите или костилковите се оставят

Leave a Comment