Загубите на фермерите в Украйна достигнаха 8,7 млрд. рубли

Житниците опустяха заради Крим

Зърнената реколта в Украйна през тази година ще е по-слаба  в сравнение с миналата година заради лошото време, активните военни действия в източните части на страната и загубата на Крим. Това пише в анализ електронното издание на руския вестник „Газета”. Страната не може да разчита да реализира изгодни сделки за продажбата на зърно заради ниските цени на международните пазари. Загубите за местните фермери достигнаха 8,7 млрд. рубли и ще продължат да се увеличават.

От украинското министерство на земеделието съобщиха, че към 30 юли са събрани 26,08 млн. тона зърно. Това е по-малко в сравнение с аналогичния период на 2013 година, когато добивите са възлизали на 26,64  млн. тона. Според анализатори

Украйна няма да може да постигне резултата от 2013/14 стопанска година,

когато общите добиви от зърно достигнаха 63 млн. тона, което беше с 36,3% над добивите от 2012 година. По последни данни на експертите от американския департамент по земеделие (USDA) през 2014/15 година реколтата от зърно в Украйна ще достигне 56,3 млн. тона, от които 20 млн. тона пшеница и 35,3 млн. тона фуражно зърно.

Лошото време, заради което кампанията по прибиране на новата реколта закъсня с две-три седмици може да доведе до намаляване на реколтата с 15-18%. Другите фактори, които ще окажат влияние върху нивото на реколтата са военния конфликт и загубата на Крим.

„В Крим, Донецк и Луганск ще загубим значителни количества зърно”, призна премиерътУкрайна, война, земеделие

на страната Арсений Яценюк по време на аграрен форум. Например в Крим , където към 30 юли добивите от зърно са възлизали на 1,41 млн. тона, те съставляват 5% от общите добиви за страната. В районите където протичат военни действия, фермерите не могат да започнат да прибират реколтата. Аграрният министър на страната Игор Швейко оценява загубите на 500 хил. тона, но според него те няма да са от решаващо значение.

Освен това заради последните данни на USDA за зърнената реколта в отделните региони на света се стигна до стремителен спад в цените на зърното на международните пазари. Неочаквано за анализаторите бяха повишени оценките за общите добиви в Русия, Австралия и ЕС. По-лоши добиви се прогнозираха само за Канада и Казахстан.

Както е известно, в последния си доклад от 11 юли експертите прогнозират, че реколтата от пшеница в света ще достигне 705,2 млн. тона, което е с 1,3% под рекордния резултат от 2013 година. В резултат на това цената на пшеницата на борсата в Чикаго например се понижи от 209 долара в края на юни, до 191 долара за тон в края на юли. За същото време царевицата поевтиня с 25 долара до 142 долара за тон.

„Септемврийските контракти на пшеницата поевтиняха с 16,3%”,

констатира Анатолий Стоянов, ръководител на аналитичния отдел на Украинската стокова борса. Той поясни, че се очаква нов спад на цените на зърното през следващите два месеца, когато в Северното полукълбо тече кампанията по прибиране на новата реколта.  Спадът в цената на септемврийските контракти при царевицата е с 15,8% , и като се има предвид, че пазарът на царевица е по-силен, според него може да се очаква устойчиво помижение  в цената ѝ.

Понижаването на цената не отмина и вътрешния пазар в Украйна.  По информация на местни анализатори  цената на пшеницата -6 качество можела да падне с между  290 и 430 рубли за тон до 5,2-5,8 хил. рубли за тон.

Според Симеонов загубите на местните фермери за първите две седмици на юли са достигнали 8,7 млрд. рубли – 5,2 млрд. рубли при пшеницата и 3,5 млрд. рубли при царевицата.

Leave a Comment