Не аварирали язовири са причинили наводнението в Мизия

Не аварирали язовири са причинили наводнението в Мизия.  Това заяви министърът на околната среда и водите Станислав Анастасов в предаването „Здравей, България” по Нова ТВ. По думите му няма „аварирали“ язовири около град Мизия и няма неконтролирано изпускане от тях.

Не аварирали язовири са причинили наводнението в Мизия

Не аварирали язовири са причинили наводнението в Мизия

„С язовирите няма какво рязко нещо да се случи, освен ако не аварират, а те не са. Не е имало и изпускане – нито контролирано, нито неконтролирано”, заяви Анастасов.
По думите му от МОСВ още в петък са изпратили предупреждение до общината за жълт код и опасност от повишаване на нивата на реките Скът и Огоста. „Мизия е регион с много голям риск от наводнение. Предупредили сме местните власти в петък”, заяви министърът.

Според него язовирите се поддържат до санитарно ниво, под което не се свалят. Контролът е на собствениците на язовирите. В случая с град Мизия и осемте язовира са общинска собственост.
Министърът заяви, че все още остава опасността, ако вали, да прелеят реките Искър, Вит и Осъм. Предупреждението е за сряда и четвъртък.

Хората в Мизия обаче са убедени, че трагедията в града е причинена от човешка грешка и неконтролирано изпускане на язовирите.
В разгара на бедствието, само за половин час, водата достигнала два метра дълбочина, разказват пострадали. В Мизия смятат, че властите трябва да намерят виновните и някой трябва да поеме отговорност за съсипването на града. Надяват се също държавата и общината да помогнат поне на хората, чиито къщи са били отнесени от стихията.

Кметът на Мизия д-р Виолин Крушовенски също обвинява язовирите за трагедията. По думите му водата, която заля града, „категорично не може да бъде само от дъждове“. Приливната вълна със сигурност е дошла от преливането на язовир. Вместо буфер, тези язовири станаха за нас бомба, каза Крушовенски пред БНР.

Кметът отчете, че е осигурена храна, вода и светлина за евакуираните жители. Около 300 души са настанени в общински сгради. Останалите са потърсили подслон при близки роднини в съседни села.

„Няколко пъти, преди наводнението, сме канили хората да напуснат къщите си, но много от тях отказаха да го направят. Ние нямаме инструмент да ги принудим. Няма как да изясним в този ужас колко къщи са паднали – никой не е броил къщите. Те тепърва ще рухват. Ние гледахме да спасим хората. Някои от хората няма да имат къщи. Няма как да им осигурим жилища. Няма и как да живеят на палатки. Допускам да живеят във фургони, макар и временен вариант, но спасителен“, каза Крушовенски.

Leave a Comment