БАСФ се среща с фермери за силен старт на рапицата

Световният лидер в растителната защита предлага на производителите абсолютна охрана на посевите

За втора година компанията БАСФ България организира среща с производителите на зимна маслодайна рапица в област Хасково.  В Парк-хотел Европа фермерите получиха изчерпателна информация за продуктите, които могат да дадат силен старт на културата дори и при неблагоприятни климатични условия. От доброто начало на рапицата зависят 50% от бъдещия добив. За другите 50% отговорността е на грижите през пролетта и лятото.

Експерти на БАСФ в Хасково: Върбан Върбанов и Ася Йорданова (в средата)

Експерти на БАСФ в Хасково: Върбан Върбанов и Ася Йорданова (в средата)

Въпреки, че все още сме в разгара на необикновеното лято, сеитбата на борсовата култура ще се случи скоро. На принципа „Който е предупреден, е въоръжен“, експертите на БАСФ разказаха стъпка по стъпка сценария за постигане на най-добри добиви. Как можете да компенсирате разходите по растящите ренти, попитаха специалистите. С по-високи добиви, разбира се!

Хербициди, растежни регулатори с функция и като фунгициди и инсектициди – „Изборът е ваш“, казаха от БАСФ и подробно разясниха предимствата, които дават продуктите на лидера в грижите по отглеждането на рапица.

Хебрицидите – Бутизан, Стратос  Ултра и Клеранда

Почвеният хербицид Бутизан е единственият, който работи в условия на супер суша, обясниха регионалният мениджър за Южна България Върбан Върбанов и търговският представител Ася Йорданова. Знаем, че хербицидите се нуждаят от влажна среда, за да действат. При Бутизана обаче не е така – той работи и в сухо време благодарение на изключителната си фотостабилност.

Второто му предимство е, че не е необходимо да се внесе веднага след сеитбата. Изчакайте, вижте дали рапицата ще поникне. И когато сте сигурни, че семената са тръгнали, тогава внесете Бутизан, за да разчистите плевелите, но не по късно от 2-ри лист на плевелите, посъветва Върбанов.

Хербицидът е с широк мащаб на действие. Той е ефективен срещу основни широколистни плевели като лайка, лепка, мак, ралица. Осигурява защита от есенно заплевеляване със звездица, червена мъртва коприва, великденче. Поставя под контрол житни плевели като лисича опашка, сива кощрява, кокоше и кръвно просо. Освен това Бутизан действа частично и срещу дивата ряпа и синапа, като редуцира плътността им до 50%.

Този година БАСФ България дава 10% бонус промоция на фермерите – за всеки 500 дка Бутизан 50 декара Стратос  Ултра БЕЗПЛАТНО, съобщи Ася Йорданова.

Стратос Ултра  охранява младите, току-що поникнали рапични растения от житните самосевки и житни плевели. Доста често рапицата се засява на полета, от които наскоро е прибрана реколтата от пшеница, ечемик и други. И така се оказва в агресивна конкурентна среда, в която се води жестока битка за влагата и хранителни вещества в почвата. Стратос Ултра е мощен приятел на рапицата и разчиства „бойното“ поле, като осигурява максимално добри условия на маслодайната култура да се развие отлично. Дозата му е 100 мл/дка, уточни Върбанов. Препаратът работи бавно, но сигурно.

Клеранда е единственият хербицид за Clearfield хибридите за момента на пазара. Всяка просперираща семенарска къща вече е създала такива хибриди. Отглежданите чрез Clearfield системата растения дават по-висок с над 10% добив. Ползването на Клеранда осигурява почвено и листно действие. Хербицидът действа като терминатор срещу всички плевели, включително и срещу власатката. Просто друг не ви е необходим.

Голямо предимство на Клеранда е и дългият хоризонт, през който може да се внесе – от сеитбата до 8-и лист на рапичното растение. Предимство е и това, че хербицидът действа дори при ниски температури. Другата му екстра е, че веднъж внесен, той пази посева чист от плевели и през пролетта на следващата година.

Растежните регулатори Карикс и Карамба 

Двата препарата подобряват кореновата система, увеличават и вторичните корени, което предполага успешно презимуване и развитие на растенията до жътва. Те освен това предпазват  рапицата от редица болести.

Карикс е напълно нова формулация, той е наследник на Карамба от следващо поколение. Попаднал в растението, Карикс действа в две посоки. Като фунгицид той спира развитието на гъбните патогени – фома, склеротиния, алтернария, цилиндроспориоза. Като растежен регулатор разпределя енергията в растението, като я насочва към корените. Това предпазва рапицата от неразумно увеличаване на надземната маса преди настъпването на зимата и чрез добре развитата коренова система ѝ помага да преживее зимните студове.

Най-добрият период за внасяне на растежния регулатор е във фаза 4-6-и лист. Рано напролет, когато се появят първите разклонения, се внася втората доза Карикс. Целта тогава е справяне с болестите и превенция срещу прекомерен растеж. Използването му осигурява повече разклонение, дружен цъфтеж и развитие.

Предимство е и фактът, че регулаторът може да се внася напролет едновременно с инсектицидите, което пък пести средства.

Инсектицидите Дурсбан и Вазтак Нов

Рапичната оса и рапичната бълха могат да унищожат младия посев за едно денонощие, посочи Върбанов.

Рапичната земна бълха напада растенията веднага след поникването им. Следите от нея са малки, кръгли отвори в младите листа. Ако до 4-и лист има 10% нагризана повърхност на растенията, трябва спешно да се действа.

При масово нападение  БАСФ препоръчва използването на пиретроида Вазтак Нов, който действа моментално.

Дурсбан се препоръчва за превенция срещу намножаването на вредителите. Той действа по-продължително и предотвратява бъдещи поражения от потомството на  бълхата.

Освен срещу двата неприятеля Дурсбан и Вазтак Нов са ефективни и срещу листната оса, зелевата листна въшка.  Напролет същите инсектициди могат да защитят посевите от скритохоботници, рапичния цветнояд и шушулковия хоботник.

 

Leave a Comment