Протест на „Сарс“ пред митница Пловдив! Дандаров: Не са прави и го знаят

За част от вносните суровини турската фирма е декларирала неверни стойности, средствата, които митничарите трябва да възстановят пък са блокирани от кредитори
Васил Дандаров

Васил Дандаров няма да възстанови засега депозитите на Сарс

Около 100 работника на турската фирма за перилни препарати и сапуни „Сарс“ блокираха днес предиобед входа за Митница Пловдив, съобщи в. „Марица“. 200 полицаи са охранявали протеста. Митингуващите поискали оставката на митническия шеф Васил Дандаров. Причината – голяма сума от депозити и задържан ДДС на компанията били блокирани по негово разпореждане. Управителят на „Сарс“ Ахмед Куртуглу съобщава цифрата 500 000 лева. Задържаните от институцията пари на практика поставяли в невъзможност фирмата да извършва дейност.

Началникът на митница Пловдив Васил Дандаров заяви пред „Агро Пловдив“, че протестите пред учреждението нямат основание и управителят Куртуглу е наясно с това. „На среща с адвокатите и ръководството на „Сарс“ дадох достатъчно аргументи за задържаните средства, които са значително по-малко от 500 000 лева“, каза началникът.

Той обясни, че депозитите на „Сарс“ са задържани тъй като има образувани съдебни производства относно декларираните от фирмата митнически стойности на доставките. „По силата на международното митническо сътрудничество ние получихме информация, че реалните стойности на вносните продукти са категорично по-високи от тези, които „Сарс“ е декларирала. Производители от Турция също предоставиха данни, които потвърдиха подозренията ни“, обясни Дандаров. Пловдивското дружества внася от съседната държава суровини за производство на прах за пране и течен сапун.

От фирмата обжалвали позицията на митницата. Съдът все още не се е произнесъл по всеки конкретен спор, но вече има решения за някои от производствата. Според Дандаров в около половината от случаите „Сарс“ е загубила делата, а при останалите е спечелила.

„В случая проблемът на компанията идва от друга посока – частните съдебни изпълнители“, продължи митническият шеф. Дружеството е натрупало задължения към трети лица, които са спечелили изпълнителни дела срещу него. Събирането на дълговете било насочено към частни съдебни изпълнители, които блокирали депозитите на „Сарс“ в митницата. „Не мога да пренебрегна претенциите на кредиторите, тъй като по чл. 507 и 508 от Гражданско-процесуалния кодекс за това е предвидена санкция“, поясни Дандаров.

Според началника на митница Пловдив протестите на работниците няма да продължат в следващите дни. „Първо, не е при нас причината за финансовия колапс на „Сарс“ – има съдебни дела, има и задължения към други фирми, които не ни позволяват да отблокираме средствата. И второ, мисля, че една такава демонстрация излиза скъпо на дружеството. То беше наело автобуси и микробуси. Беше спряло работа, за да направи протеста. Не, не вярвам утре пак да ни посрещнат с плакати“, предположи началникът. Той благодари на пловдивската полиция за професионалното поведение.

 

Leave a Comment