Абазов, Гечев и Маринова аут, министър Грудев назначи финансов анализ

Ще работим активно по завършването на Програмата за развитие на селските райони, ще разчитам много на браншовите организации, каза служебният шеф на МЗХ

Васил Грудев и Димитър ГрековТримата досегашни зам.-министри на земеделието и храните Бюрхан Абазов, Явор Гечев и Валентина Маринова са освободени от днес, съобщи на импровизирана пресконференция при приемане на министерството новият служебен шеф Васил Грудев. „Цялото политическо ръководство е освободено“, уточни той. До два дни ще бъдат назначени други трима негови заместници.

Министър Грудев заяви, че започва финансов анализ на състоянието на министерството, който ще е готов до две седмици. Резултатите от него ще бъдат оповестени на пресконференция. „Трябва да знаем къде се намираме, с какви финанси разполагаме“, посочи Васил Грудев. Той очерта като сериозен проблем липсата на сертифициращ орган на Раплащателна агенция. „Там трябва да вземем много бързи и сериозни мерки, тъй като края на финансовата година по смисъла на европейското законодателство наближава. Това е 15 октомври. Разплащателната агенция е без сертифициращ орган от 16 октомври миналата година“, каза Грудев.

Служебният министър заяви, че не харесва думи и действия като „чистка“ и „реваншизъм“.

Министър Греков води министър Грудев към новото му работно място

Министър Греков води министър Грудев към новото му работно място

„На този етап най-важното за нас е европейската интеграция на сектор „Земеделие” и вкарване на адреналин в усвояването на европейските фондове. Искам да положим основите на диалог и предвидимост при взимането на решенията за сектора”, посочи новият министър. Сред приоритетите в работата си министър Грудев посочи развитието на сектора в рамите на Общата селскостопанска политика, за да може България да се възползва от европейската солидарност както по мерките на Първия стълб, така и по схемите на Втория стълб. „Ще работим активно и по завършването на Програмата за развитие на селските райони, така че тя да заработи максимално бързо за българските фермери и общини. Ще разчитам много на браншовите организации на сектора и се надявам на тяхната подкрепа” , подчерта Грудев.

По време на предаването на поста бившият министър на земеделието и храните проф. Димитър Греков изтъкна, че е важно да се спази посоката, която е необходима за българското земеделие. „Надяваме се Васил Грудев да приеме това, което е правено от мен, а и от тези преди мен. То се е градило стъпка по стъпка, за да постигнем това ниво”, каза проф. Греков.

 

 

 

Leave a Comment