Аграрният министър Иван Станков – ректор и висш експерт по животновъдство

64-годишният професор смята да отхвърли много работа през 2-та месеца на поста

Новият аграрен министър в кабинета на Марин Райков – проф. Иван Станков,  е роден на 27 септври 1948 г. Той е  завършил зооинженерство в

новият агроминистър проф. Станков

Проф. Иван Станков смята, че животновъдството е болен сектор

Селскостопанската академия. На 35 г. придобива докторска степен, а на 53 – професорска в Тракийския университет в Стара Загора.

От 1990 г. досега е бил последователно зам.-декан на  Аграрния факултет при Тракийския университет,  декан  и ръководител е на катедра „Животновъдство-преживни животни и млекарство”.  От 2007 г. е ректор на старозагорския университет.

Специализирал е в Аграрния колеж „Харпър Адамс” в гр. Ню Порт, Англия (1995) и в Университета в гр. Дижон, Франция (1996). Публикувал е над 200 научни трудове, учебници, ръководства и справочници в областта на животновъдното производство.

Членува в Съвета на ректорите на висшите училища в България и в Балканската федерация по животновъдство, в УС на Селскостопанската академия и други. Член е на Консултативния съвет към Министерството на земеделието и храните и на Контролния съвет на Национален млечен борд.

Веднага след  обявяване името на новия земеделски министър, проф. Станков разкри, че са му били нужни 24 часа, за да реши да приема поканата за поста. Той смята, че животновъдството е болен сектор, който се нуждае от бързи оздравителни мерки.

„Аз съм преподавател по теория и практика и смятам, че за тези два месеца е важно да изготвим теоретическите послания, които да бъдат реализирани от редовното правителство“, заявява ректорът пред Дарик радио. Според него е важно да се създадат предпоставки за стимули за развитие на браншовете. „Българското земеделие и хранителната промишленост са в тежко положение, проблеми има навсякъде, затова е необходима много работа и всеотдайност, за да бъдат спрени негативните процеси“, допълва още проф. Станков.

 

Още: Марин Райков – премиер, нов пост в Кабинета – министър по електронното правителство

Leave a Comment