Ангел Вукодинов: Има начин малките стопанства да докажат, че не са псевдопроизводители

В голяма част от Южна България раздаването на ренти приключи

При встъпването си в длъжност, новият служебен министър на земеделието Васил Грудев оповести, че работната група за директните плащания ще продължи ежеседмичните си заседания. Причината: Схемата за малките стопанства е нотифицирана, но начинът по който ще се прилага е обект на друга нотификация. „Работната група по първи стълб – за директните плащания – продължава работа именно за да обсъди условията, при които най-дребните производители ще могат да се възползват от твърдата годишна субсидия, която ще е между 500 и 1250 евро за стопанство“, заяви Грудев. Прилагането на схемата ще стане с приемането на подзаконови актове и нормативи, за които ще имат думата организациите, които участват в работната група.

Днес в 14 часа новият министър ще има среща с браншовите организации.

Ангел ВукодиновАнгел Вукодинов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) пред АтроПловдив 

Г-н Вукодинов, работната група по Първи стълб продължава заседанията си. Трябва да се реши прилагането на директната помощ, както при обвързаното плащане, така и при схемата за малките стопанства. За какви условия ще настоява НАЗ?

Всъщност, ние още не знаем какво предстои – четем от медиите. Предстои ЕК да разгледа концепцията на земеделското министерство, която бе внесена в последния ден – 31 юли, и да я върне с резолюции. В НАЗ се надяваме, че схемата за малките стопанства ще отпадне на ниво Брюксел. Но дори и това да не се случи, ще изискаме да бъдат поставени условия при прилагането на схемата. Нямаме морално и правно основание да продължим да настояваме тя да отпадне, въпреки че според нас преразпределителното плащане е достатъчно, за да подкрепи малките стопанства.

Ще настояваме малките фермери, които искат да се възползват от схемата, да са регистрирани по Наредба 3 като земеделски производители. А това означава и да си плащат осигуровките. Трябва да представят данъчна декларация, ако искат да се включат в това подпомагане. Смятаме дори, че е необходимо при кандидатстване по схемата малките производители да докажат и техническите си способности да произвеждат. Това означава да представят талони на машините си или ако нямат собствена техника – фактури, че са ползвали такива услуги.

Ще настоявате ли схемата да не се прилага в реални граници на възстановените парцели, за да не се разбива комасираната земя?

Няма как да настояваме за това след като по Конституция всеки собственик има право да си получи земята, там където се намира. Дори и да е центъра на окрупненото поле. Но пък преговори между арендатора и собственика винаги могат да завършат приемливо и за двете страни. Ако насреща си имаме истински, а не псевдопроизводител, е възможно да си стиснем ръцете.

Започнахте ли да раздавате рентите и колко са тази година?

В голяма част от Южна България зърнопроизводителите дори вече са приключили с изплащането на рентите. В Северна е по-различно – там нещата се влачат до октомври-ноември. Рентите непрекъснато се увеличават, нищо че са различни за различните райони в страната. При нас се движат между 100 и 120 кг/дка.

2 Comments

  1. гражданин каза:

    Смятаме дори, че е необходимо при кандидатстване по схемата малките производители да докажат и техническите си способности да произвеждат. Това означава да представят талони на машините си или ако нямат собствена техника – фактури, че са ползвали такива услуги.Начи вие взехте големите сябсидии и през програмите си накупихте модерна техника а от малките искате да ги имат предварително.Вие когато започнахе да работите земеделие с кодекари сартирахте и искал ли е някой от вас фактури, че са ползвали такива услуги?

  2. гражданин каза:

    ентите непрекъснато се увеличават, нищо че са различни за различните райони в страната. При нас се движат между 100 и 120 кг/дка.При цена 25ст на зърното рентата се равнява на 25лв.Защо тогава казвате ,че плащате по 80лв рента?

Leave a Comment