Таванът на директните плащания не подлежи на дискусия, предупреди новият аграрен министър

Васил Грудев и Румен Порожанов обещаха „най-добри решения“ в земеделието

 

Представители на над 60 браншови организации се срещнаха днес в 14 часа със служебния министър на земеделието и храните Васил Грудев. На срещата присъстваше и познатият на фермерите бивш шеф на ДФ „Земеделие“ и настоящ финансов министър Румен Порожанов.

среща в земеделското министерство

 

Васил Грудев обеща екипът на МЗХ да работи в диалог, предвидимост и прозрачност, за да бъдат взети „най-добрите решения в сектор земеделие“. Той каза, че разчита много на браншовите организации.

„Българските земеделски производители имат максимална подкрепа в лицето на Министерството на финансите. Ще направим всичко необходимо, за да се намалят диспропорциите в сектора и да се вземат правилни решения”, увери от своя страна министърът на финансите Румен Порожанов.

Приоритетите в работа на министерството ще са финализиране на Програмата за развитие на селските райони. Грудев припомни, че първият драфт на Програмата вече е изпратен в Брюксел и в оставащите 2 месеца до окончателното й нотифициране, биха могли да бъдат направени корекции по нея. „Една от стъпките вече е факт и това е подписаното Споразумение за партньорство с Европейската комисия. Ще отделя цялото си внимание на диалога с европейската институция”, каза още той.

Дейността на Работната група по параметрите на прилагане на схемите на директните плащания в България от 2015 г. продължава, обяви служебният министър. От следващата седмица ще се поднови диалогът с браншовите организации за детайлизиране на схемите. За целта до края на деня, на електронния сайт на МЗХ ще бъде публикувана нотификацията с параметрите на схемите така, както е изпратена до Европейската комисия, за да могат всички заинтересовани да се запознаят с детайлите по тях. Министър Грудев подчерта, че част от решенията могат да бъдат подобрени. „Има обаче такива, които

Земеделският министър увери, че продължава дейността на Работната група по параметрите на прилагане на схемите на директните плащания в България от 2015 г. От следващата седмица министър Грудев стартира диалога с браншовите организации за детайлизиране на схемите. За целта до края на деня, на електронния сайт на МЗХ ще бъде публикувана нотификацията с параметрите на схемите така, както е изпратена до Европейската комисия, за да могат всички заинтересовани да се запознаят с детайлите по тях. Министърът подчерта, че част от решенията могат да бъдат подобрени. „Има обаче такива, които не подлежат на дискусия и пример за това е таванът на плащанията, който ще се прилага през следващия програмен период”, уточни министърът.

 

Leave a Comment