Сбогом, Каймаканов!

Венцислав Каймаканов

Венцислав Каймаканов на среща с протестиращи

Областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов бе освободен днес от служебното правителство точно 14 месеца след като бе назначен. Тихомълком ще се изнесе, стига да не се съберат хора, които да аплодират напускането му с „Браво!“ и с шампанско. Никой опечален или ядосан  няма да отиде пред управата, за да протестира срещу напускането му.

А колко различно беше, когато го назначиха на 13 юни 2013 г.! Тогава областният председател на БСП Гергов обяви, че Каймаканов не е техен човек. И така отприщи масовите протести, защото стана ясно, че е на ДПС. Пламен Орешарски опита да замаже нещата, като обяви, че е лично негова кандидатура. Но кой пък вярваше на Орешарски тогава, а и след това. Въпреки непоносимите жеги, протестите в Пловдив започваха от паметника на Съединението и свършваха пред Областната управа.

Протести, палаткови лагери, замеряне с яйца, игра на котка и мишка – наистина ли е толкова сладка властта? Високият бизнесмен на конци влизаше отзад, ядосаните чакаха отпред. Каймаканов си осигуряваше полиция, за да се добере до кабинета, протестиращите го освиркваха зад полицейската лента. В Коматево блокираха шосето с плакати срещу Каймаканов, докато той си пееше кафето по това време. Удържа човекът, запази си креслото 14 месеца. Но какво надроби?

Още през август областният върна решението на Общинския съвет за тегленето на 30-милионния заем от ЕБВР*. Съветниците го прегласуваха. През септември го оспори в Административния съд, а през ноември, след като съдиите отказаха да се произнесат, изпрати протеста във ВАС. Декември тричленният състав отхвърли обжалването на областния и потвърди, че той не е компетентният орган. Но от инат и по поръчка през януари Каймаканов обжалва решението на ВАС пред 5-членен състав на съда. През април се разбра, че сагата приключва в полза на общината.

Междувременно и финансовият министър тогава, Петър Чобанов, се обяви срещу заема. Община Пловдив щяла да достигне лимита на задлъжнялостта си, обясни той в Пловдив през март. Преди това той оряза бюджета на Пловдив и довършването на Колодрума.

Три месеца по-късно, на път към оставката, Чобанов се отметна. Разреши кредита на Пловдив и с това доказа, че ходовете на властта са безпринципни и напук срещу политическия опонент.

И какво се оказа? 340 000 жители на града трябваше да изтърпят политиците и техните игри досущ като приказката за българския казан в ада. Дяволите са в политиката и тяхното мото е: „Защо да не попречим, като не искаме да помогнем?“

*30-милионният заем на Пловдив щеше да послужи за ремонта на важни булеварди и шосета. Вместо да стартират миналата година, инфраструктурните проекти вероятно ще започнат да се изпълняват догодина. Тепърва на 3 септември Бордът на директорите на Европейската банка ще трябва да одобрява заема. Инвестициите най-вероятно ще започнат догодина. 

Leave a Comment