Пиперите – новата мода в оранжерийното производство

Плюсовете са, че узряват по-рано от полските, продават се по-скъпо, нямат разходи за отопление. Тържищата и пазарите са препълнени с тях

пипер в оранжерияТържища и пазари се напълних с пипери, отгледани в оранжерии. Добивите са около 6 тона от декар, а плюсовете са големи – не се харчат пари за отопление, има контрол върху болести и неприятели, продукцията е готова преди да се появят полските чушки и съответно е по-скъпа.

„Вярно е, че доста оранжеристи се насочиха към това производство“, поясни председателя на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция (БАПОП) Пламен Димитров. Още от миналата година някои оранжеристи са опитали с тази култура. „Услади им се и тази година много от тях заложиха на зеленчука. Голямата екстра е, че оранжерийните пипери не срещат толкова голяма конкуренция, колкото доматите и краставиците, които масово се отглеждат от бранша“, каза Пламен Димитров.

Пламен Димитров

Пламен Димитров

Председателят на БАПОП уточни, че повечето оранжерийни пипери се отглеждат в полиетиленови палатки и от дребни производители. Има обаче и по-големи оранжеристи, които също са се ориентирали към чушките. Така, в са стоманено-стъклените оранжерии в село Дъбене, Карловско, които са 60 дка, са заложили тази година на пипера. Оранжерията на „Грийнс“ в Първомай отглежда културата върху 30 дка.

На тържищата едроплодните пипери се предлагат в момента за 0.80-0.90 лв./кг. На пазарите в Пловдив те са над 1.50 лв., като миналата седмица бяха над 2 лева.

Пиперът, заедно с доматите и краставиците, са единствените оранжерийни култури, които от догодина ще се подпомагат с директните помощи по линия на обвързаните плащания.

Свързани публикации: Директни плащания: за полски зеленчуци 374 €/ha, за оранжерийни 7 460, за плодове 440€

 

Leave a Comment