Интегрираното производство – задължително от октомври, трудно и без финансов стимул

Фермерите трябва да получат удостоверения от Агенцията по храните и да бъдат вписани в национален регистър в оставащите два месеца

Интегрираното производство на растения и растителни продукти става задължително от края на интегрирано производство на растенияоктомври тази година. Това е указано в #18 на Преходните и заключителни разпоредби на новия  Закон за защита на растенията.

Прилагането на интегрираната практика, която изисква твърде много професионализъм или плащане за консултантска дейност, хвърля в смут производителите. Те ще трябва да получат удостоверение от Агенцията по храните и да бъдат вписани в Национален регистър за интегрирано производство на растения и растителни продукти. Когато производителите са вписани, те имат право да поставят знак „ИНТЕГРИРАНО ПРОИЗВОДСТВО“ върху продукцията.

(АгроПловдив потърси Регистъра на земеделските производители за интегрирано производство в страницата на Агенцията по храните, но не откри такъв. По информация на служители от БАБХ броят на фермерите с удостоверение, че могат да прилагат интегрирано производство, е незначителен.)

В същото време съобразяването с трудните правила на това производство не се стимулира по никакъв начин, особено финансов.

Интегрираното производство се извършва за непрекъснат 5-годишен период.

Производителите, които нямат висше образование в областта на аграрните науки трябва да завършат курс за интегрирано производство на растенията и обучение по програма, одобрена от изпълнителния директор на Агенцията по храните. Ако не отговарят на тези условия, е необходимо да ползват консултантски услуги, като самите консултанти трябва да притежават висше аграрно образование с направление „Растителна защита“.

В Закона за защита на растенията Приложение 1 са описани

общите принципи на интегрираното производство.

В тях се казва най-общо, че производителите са длъжни да прилагат практики за борба с вредителите, които ограничават ползването на препарати за растителна защита чрез професионализъм.

Фермерите трябва да прилагат сеитбообращение на културите, да използват устойчиви сортове растения, сертифицирани семена и посадъчен материал. Торенето трябва да е балансирано, да се извършва варуване. За да се пресече разпространението на вредни организми е необходимо да се ползват санитарни мерки като редовно почистване на машините и на оборудването. Вредителите трябва да се наблюдават чрез научнообосновани системи за предупреждаване, прогнозиране и ранно диагностициране, което включва ползването на професионални консултантски услуги. Нехимичните методи – биологични, физични и други, са за предпочитане пред химичните методи, когато осигуряват задоволително решение и контрол на вредителите. Определящ фактор при провеждане на растителна защита с препарати са утвърдените прагове на икономическа вредност. Професионалният потребител трябва да ограничава употребата на продукти за растителна защита, т.е. да ползва по-ниски дози, да намали броя на третиранията или да извършва частично третиране (ленточно или на огнища), когато прецени, че рискът е приемлив. Ако обаче опазването на културите с химикали е обосновано, производителят трябва да използва няколко продукта за растителна защита с различни механизми на действие.

 

Leave a Comment