18 август: Необузданият Крисчън Слейтър става на 45

Лудориите в личния живот на младия монах от „Името на розата“ за малко да провалят актьорската му кариера

Крисчън СлейтърДнес необузданият, но изключително харизматичен американски актьор Крисчън Слейтър празнува своя 45-годишен рожден ден. 

Крисчън Майкъл Ленърд Слейтър е роден на 18 август 1969 г. в Ню Йорк. През 80-те години той се очертава като един от водещите млади актьори. Печели първата си роля като дете, когато участва в сапунения сериал „Един живот за живеене“.

През 1980 г., когато е на 11 години, Слейтър прави своя дебют на Бродуей, а през 1985 г. 15 годишният тийнейджър прави филмовия си дебют в „Легендата за Били Джийн“. На следващата година играе поддържаща роля редом до ветерана Шон Конъри в историческия трилър „Името на розата“, където е младият монах, ученик на великолепния шотландец.

През 1989 г. неговата забележителна роля в черната хитовата комедия „Хедър“ (1989) с Уинона Райдър му помага да се превърне в звезда. Той играе тийнейджър-бунтар, който ухажва героинята на Райдър и подкопава социалната йерархия в училище. През декември същата година, Слейтър има неприятности със закона. Той е арестуван за шофиране в нетрезво състояние, след като бива преследван от полицията, преди да се блъсне в два телефонни стълба. Това е вторият му арест за това нарушение и по-късно Слейтър е осъден на 10 дни затвор.

На следващата година, Крисчън се снима в „Увеличи звука“ (1990 г.). Той получава положителни отзиви за изпълнението си, и растящия му брой от фенки помага за повишаване на успеха на филма в бокс офиса.

Дългогодишен фен  на Стар Трек, Слейтър с удоволствие изиграва малка роля в „Стар Трек VI: Неоткритата страна“ (1991). Кариерата му на главен актьор получава тласък от нестандартната му роля в романтичната драми-комедия „Лудо сърце“(1993) с участието на Мариса Томей. В хитовия филм, той играе затворен, срамежлив келнер, който започва връзка със сервитьорка, след като я спасява от нападение. И Слейтър и Томей печелят възторжена критика за тяхното изобразяване на необичайна двойка влюбени.

Слейтър има поддържаща роля в широко обсъжданата драма „Интервю с вампир“ (1994). Филмът е поредния му успех, но неговите „лудории“ извън екрана заплашват да провалят кариерата му. През декември 1994 г. той е арестуван на летище в Ню Йорк, след като се опитва да се качи на самолет, докато носи пистолет.

През следващите няколко години Слейтър получава хладък прием. Той играе като адвокат в „Убийство в Алкатраз“ (1995) с Кевин Бейкън и Гари Олдман. Рецензентът Робърт Еберт отбелязва, че Слейтър има талант, но е твърде млад за тази роля и „не е достатъчно уверен“, за да даде по-изкусното изпълнение, нужно на филма.

Не минава много време преди личния му живот да започне да засенчва неговата работа. През август 1997 г., Слейтър е арестуван в апартамента си, след като удря тогавашната си приятелка и ухапва човек, който се опита да го спре. Той дори влиза в схватка с полицаите дошли на местопрестъплението. В продължение на няколко дни преди инцидента, Слейтър е пиел и се е дрогирал. Резултатът: осъден е на три месеца затвор. В допълнение към това, той трябва да посещава програма за рехабилитация на наркотици и е пуснат под изпитателен срок.

След романтични връзки с актрисите Уинона Райдър, Саманта Матис и модела Кристи Търлингтън, през февруари 2000 г. Слейтър и телевизионната продуцентка Райън Хадън се женят. Двамата имат две деца – син на име Джейдън и дъщеря на име Елиана – преди да се разделят през 2005 г. Техният развод е финализиран през следващата година. Слейтър никога не достига висините на успеха от началото на 90-те години, но съвсем не потъва в забрава. Той продължава да инвестира време и усилия в киното и телевизията като има роли в изключително популярните „Западното крило“ и „Наричана още​​“.

През 2004 г. той пристига в Лондон, за да се върнете към сценичните си корени с главна роля в „Полет над кукувиче гнездо“. През 2007 г. на парти в Лондон Слейтър се запознава с Тамара Мелън и двамата започват връзка, оцеляла до 2009 г. През декември 2013 той се жени  за Британи Лопес, с която има тригодишна връзка. Последните нашумели актьорски изяви на Слейтър включват роли в „Куршум в главата“ и „Нимфоманка“.

Leave a Comment