Проф. Близнашки: Мощен фонд е готов да вложи пари в КТБ

Ваньо Танов е перфектен професионалист, сигурен съм, че това е правилният избор

Георги БлизнашкиМощен фонд е готов да вложи пари в Корпоративна търговска банка (КТБ). Днес премиерът проф. Георги Близнашки е имал среща с негови представители. Това съобщи той пред Нова телевизия тази вечер. „Ще приемем предложения от различни групи инвеститори, за да търсим изход от създалото се положение”, посочи служебният премиер.

На въпроса какво ще каже на вложителите, които готвят нов протест пред БНБ за утре, Близнашки отговори, че те имат право на него.

Относно състоянието на бюджета, премиерът обясни, че макроикономическите показатели са стабилни, но положението е изключително тежко и затова трябва да се стабилизират различните сфери на обществения живот, за да настъпи обрат. „Наблюдава се едно надценяване на приходите в бюджета, тенденцията е в обратна посока, ниска е събираемостта. Въпреки това смятам, че ще овладеем положението”, заяви Близнашки.

Служебното правителство не трябва да взима крайни решения по отношение на проекта „Южен поток“, както и за нов атомен реактор на Уестингхаус в Козлодуй.

„Продължаването на проекта „Южен поток“ трябва да стане в рамките на Европейски съюз, тъй като не сме единствените участници в него. Нуждаем се от допълнителен и задълбочен анализ. Ще привлечем български и международни експерти, за да намерим най-доброто решение”, допълни премиерът.

Ваньо Танов ще остане шеф на митниците въпреки скандала с Михаил Михов (Мишо Бирата) през януари 2011. Танов е перфектен професионалист, според проф. Близнашки. „Ако в началото имах някакви колебания с оглед на обществените реакции, сега съм сигурен, че това е правилният избор. Положението в Агенция „Митници” е изключително тежко и там трябва да влезе опитен човек, който познава работата и да я свърши в най-кратки срокове“.

Министър-председателят илюстрира слабата работа на Агенция „Митници“ като даде следния пример: „До месец юли миналата година са задържани 3.8 милиона къса цигари. Към днешна дата за тази година са само 800 хиляди, а потреблението не е намаляло. „Държавният бюджет губи огромни средства и трябва да се действа без никакво отлагане. При други обстоятелства бих търсил нов човек, но няма време за губене”, мотивира избора на Ваньо Танов премиерът.

Leave a Comment