EС забранява частично вноса на аграрна продукция от Израел

Рестрикцията е заради превзетите от евреите палестински земи след 1967 г.

пазар в Йерусалим, ИзраелСъгласно специална директива на Европейската комисия от 1 септември 2014 г. вносът на аграрна продукция в ЕС  от някои части на Израел ще е под забрана. Това информира порталът agrarheute.com, позовавайки се на изявление на представител на ЕС в Тел Авив.

Наложената рестриктивна мярка засяга някои територии, които са присъединени към еврейската държава през 1967 година и които не са признати от Европейския съюз като част от Израел. В бъдеще Брюксел няма да признава издадените от израелските власти разрешителни за износ на аграрни продукти от тези области.

Нещо повече. Израел трябва да въведе специална система, с която да доказва, че продукцията, изнасяна за страните от Европейската общност, е с произход от териториите, принадлежали на страната преди 1967 година, а не идва от стопанства, разположени в палестинските територии или на Голанските възвишения, присъединени към Израел след войната от 1967 година.

Засегнати според информация на израелския вестник „Маариф” ще са производители на мляко и птици от Западния бряг и Голан. Според израелските медии последиците за местните производители ще са по-малки , отколкото ако ЕС наложи забрана за внос на вино, особено от Голан. От ЕС и САЩ приемат като основна причина за провала на преговорите за сключване на мир с палестинците строителството на еврейски селища в споменатите територии.

Leave a Comment