Днес започва Божествената Нова година според Дънов

танца паневритмияДнес при изгрева на слънцето последователите на Петър Дънов посрещнаха Божествената Нова година над рилското езеро Бъбрека. По традиция на този ден се събират най-малко 2000 дъновисти, сред които и много чужденци. Всички те танцуват паневритмия в съпровода на цигулки. Последователите на великия българин започнаха да се събират край рилските езера още в началото на август. Те традиционно избират хълма над старата хижа „Седемте рилски езера“, където разпъват палатки.

Според Учителя Дънов физическата Нова година започва на 1 януари, духовната на 22 март, а божествената – на 19 август.

палатките на дъновистите

На днешния ден става „събор на Слънцето с представители от всички планети“, е казвал преживе Беинса Дуно (духовното име на Дънов). Той искал при посрещането на Божествената Нова година учениците му да са облечени в бяло като ангелите, а дрехите им да са чисти и хубави.

Паневритмията е създадена от Беинса Дуно. Това е комплекс от хармонични движения, чрез които сеПетър Дънов създава връзка между земята и небето, между природата и духа, между душата и Бог. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Духовните центрове на учениците на Петър Дънов провеждат ежегодно курсове, на които обучават новите последователи в стъпките на паневритмията. В Пловдив при затопляне на времето през пролетта дъновистите всяка сутрин се качват на Бунарджика, където посрещат слънцето с танца.

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи”, а третият – „Пентаграм”. Танцът съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Петър Дънов съветвал последователите си всеки ден да стават рано и да посрещат изгрева, защото тогава енергиите са най-силни, чисти и благотворни.

Три от най-въздействащите правила на Беинса Дуно гласят следното: „Когато сърцето ти изстине, че не може да обхване и вмести свободата на другите, продължете тогава радиуса на сърцето си, за да обхване недостатъците на на хората, и продължавайте свещения път на сърцето към Бога на Любовта и при най-големите несгоди.

Когато умът ви се помрачи, че не можете да разберете и приемете известни истини, удължете тогава радиуса на ума си. Мислете, че всичко така трябва да бъде, за да се изяви Бога на вечността в цялото си разнообразие. Него намирайте във всичко. И продължавайте великия път на ума към Истината и през най-големите противоречия.

Когато волята ви се изроди в своеволие, че спира своята деятелност в добро, удвоете тогава радиуса на волята. Приемете волята като дар от Бога и я посветете Нему. Тъй продължавайте мощния път на волята за проява на Божията благост и през най-голямото зло.“ 

 

Leave a Comment