Трябва ни планета и половина, за да се поддържа човечеството

земяЧовечеството започна да живее на кредит от вчера, 19 август, обяви неправителствената организация Global Footprint Network в годишния си отчет. За осем месеца световното население е изконсумирало цялостния ресурс, който Земята може да произведе, без да застраши неговото възпроизводство, предаде БТА.

Вече ни е нужна планета и половина за производството на възобновяеми екологични ресурси, необходими да поддържат човечеството.

Всяка година денят, в който изчерпваме годишните ресурси на Земята, настъпва все по-рано. Това означава, че човечеството все по-бързо поглъща своя „екологичен бюджет“, отбелязват от организацията.

През 1993 година този ден се падна на 21 октомври, през 2003 година той беше на 22 септември, а през 2013 година – на 20 август, припомня американската организация.

Макар че тези цифри са лоши, „ние все още можем да вземем решителни мерки и да изградим едно благодатно бъдеще, основано на трайно използване на ресурсите. Нужно е обаче да се действа веднага“, се посочва в изявление на организацията.

Възобновяеми източници на енергия, хранителни режими с по-малко месо, ликвидиране на линейната икономика (направи-изхвърли) и превръщането й в кръгова икономика, където отпадъците от едно производство са ресурс за друго и преосмислянето на урбанизма са някои от мерките в тази насока, според организацията.

Leave a Comment