20 август: Ейми Адамс на 40 г., а Оскарът все ѝ убягва като на набора Ди Каприо

Талантливата Ейми Адамс става днес на 40 години. И тя като набора Леонардо Ди Каприо е получилаЕйми Адамс досега няколко (пет) номинации за Оскар, но най-голямата филмова награда все още не е сред трофеите ѝ. Впрочем, тя и Леонардо играят заедно в шедьовъра „Хвани ме, ако можеш“.

Актрисата е родена на 20 август 1974 г. във Виченца, Италия. Тя е четвъртото от седемте деца в семейството на Катрин и Ричард Кент Адамс. Баща ѝ е военен от армията на САЩ, а семейството се мести от една военна база в друга години наред, докато накрая не се установяват в Касъл Рок, Колорадо. Тогава Ейми е на около 8 години, а семейството изповядва мормонизъм. Родителите ѝ се развеждат през 1985 г.

В средата на 90-те, Адамс работи като танцьорка в няколко различни театри в Колорадо и Минесота. През 1999 тя печели първата си филмова роля в комедията „Убийствени мадами“. Малко след това, окуражена от колежката си Кърсти Али, Адамс се премества в Лос Анджелис и се явява на кастинги за повече роли.

Ейми се появява в няколко малки филми и има епизодична роля в „Шеметни години“. Тя също играе в „Хвани ме, ако можеш“ (2002) на Стивън Спилбърг като Бренда Стронг – роля, която, според Спилбърг, е трябвало да стартира кариерата на Адамс. Но актрисата прави своя пробив, когато се снима в „Джунбъг“ (2005) За участието си тя получава номинация за Оскар за най-добра поддържаща женска роля, както и Специалната награда на журито за изпълнението си на Филмовия фестивал Сънданс през 2005 г.

През 2007 г. Адамс печели главна роля във фентъзи мюзикъла „Омагьосана“, която ѝ носи номинация за Златен глобус за най-добра актриса в мюзикъл или комедия. На следващата година тя получава друга номинация за Оскар за поддържаща женска роля за ролята си като монахиня в „Съмнения“ (2008), с участието на Мерил Стрийп. След това през 2009 г., тя играе млада, амбициозена готвачка в „Джули и Джулия“ – популярна кулинарна комедия за известната готвачка Джулия Чайлд.

Адамс продължава да играе набор от различни ролите за огромното щастие на публиката. Тя печелила допълнителни номинации за Оскар за ролите си в тежките драми „Боецът“(2010) и „Учителят“(2012).

Адамс също така участва и в по-леки филми  като „Нощ в музея 2“(2009 г.) и „Мъпетите“(2011). През 2013 г. тя си печели комикс фенове с ролята си на репортерката Лоис Лейн във филма за Супермен „Човек от стомана“. По-късно същата година тя е сред актьорския състав на „Американска схема“. Адамс е номиниран за още един Оскар, като за пръв път за най-добра женска роля. Тя също печели Златен глобус за изпълнението.

Предстоящите проекти на актрисата включват биографичниа филм „Вземи го, докато можеш“, в които Адамс ще изобрази проблематичната рок икона Джанис Джоплин, и „Големи очи“, където Адамс ще играе известаната художничка Маргарет Кийн.

Leave a Comment