Производители на био сусам в Ивайловград чакат по-добра реколта

Все повече клиенти привлича маслото от таханджйницата в село Кондово

жътва на сусама„Реколтата от био сусам ще е по-добра тази година“, съобщи пред АгроПловдив производителят Кръстьо Делииванов от Ивайловград.  През 2013-а сдружението „Биотерра Ивайловград“ООД е отчело среден добив между 30 и 35 кг/дка, а през тази се очаква да стигне и надхвърли 40 кг. Седемте фермери от организацията отглеждат сусама върху над сто декара при неполивни условия и затова обилните дъждове през пролетта и лятото са подействали благотворно на маслодайната култура. Сдружението разполага с обща земеделска техника – трактор с прикачен инвентар и комбайн. Прибирането на сусама ще започне в края на септември.

Славата на сусамовия био тахан на „Биотерра Ивайловград“, добит в построената по стар тертип таханджийница в село Кондово, расте, поръчките също, похвали се Делииванов. Освен магазини за здравословни храни, клиенти на полезния продукт са частни лица, които поръчват ежедневно доставки чрез куриерски фирми. „Докато приберем тазгодишния сусам, ще успеем да продадем тахана от миналогодишната реколта“, обясни производителят.

Активни продажби ще има и на тазгодишното традиционно изложение „Кулинарното наследство на Тракия“, което ще се проведе на 6 и 7 септември в Ивайловград. Очакват се гости от Гърция, Турция и Франция.

Свързани публикации: Първата партида сусамов биотахан пое из страната

Сусамов биотахан на Агра – да си оближеш пръстите!

Сусамът се сее в края на май, той е царят на маслото у нас

 

 

Leave a Comment