Руският „Свети Петър“ открива Аляска, 225 г. по-късно САЩ я купува като недвижим имот

Мореплавателят Беринг умира от студа край полуострова, за който по-късно Русия прави най-неизгодната сделка в историята
Витус Беринг

Витус Беринг

На 20 август 1741 г. руският мореплавател капитан-командир Иван Иванович, роден в Дания като Витус Беринг, открива ледения полуостров Аляска. Той плува на кораба „Свети Петър“, когато вижда един от върховете на Аляска и част от островите около нея. Изминали са 8 години откак Иван Иванович е поел по заръка на империатрица Анна на Североизток, за да търси дали има провлак или пролив между Азия и Америка. Смята се, че Беринг (на когото е кръстено и Берингово море) е първият европеец откривател на т.нар. „Голяма земя“. На връщане от Аляска „Свети Петър“ попада в мъгла, корабокрушира а екипажът принудително остава на необитаем остров. Там, през жестоката зима на 1741 г., Витус Беринг умира на 60 години.

 

225 години по-късно, Аляска, която заради Беринг се счита за територия на Русия, е продадена за 100 години на САЩ. Като недвижим имот с площ от  1 477 261 кв. км. Цената на сделката е 7.2 млн. златни долара, което се равнява на 2 цента на акър. Според днешни сметки при цена от едва 100 долара за акър, щатът трябва да струва 37 млрд. долара. Но въпросът не е само в оценката на единица площ. В Аляска се добиват петрол и природен газ за милиарди долари на година. Тя е един от малкото щати, където няма подоходен данък.

Но тогава, през 1867 г., от покупко-продажбата са недоволни и двете страни.

Русия – защото продава полуострова заради големи финансови дефицити след Кримската война и страх от Британия.

САЩ – защото според повечето американци сделката за „Руската Америка“, „ледения куфар“ и т.н. е Алясканенужна и неизгодна. Тя става под натиска на държавния секретар Уилям Стюърд и с одобрението на Сената през 1867 г. През 1959 г. Аляска официално е обявена за 49-ия щат на САЩ.

През тази година някои руски издания съобщиха, че се събира подписка за връщането на полуострова на Русия. В края на краищата нали договорът за Аляска между Русия и САЩ е бил за 100 години, които са изтекли през 1967-а?

Проблемът е в това, че в същата тази година правителството на СССР нямало формално основание да иска връщането на Аляска. След революцията Ленин е анулирал всички дългове, вземания и договори, сключени от Царска Русия. Дълговете са надвишавали вземанията към онзи момент и се е считало, че младата социалистическа държава е на сметка. Съветският съюз отказал да плаща задълженията си, но също така се отказал да претендира и за отпуснатите от царските правителства кредити и други вземания. Договорът за продажба на Аляска за 100 години попаднал в числото на анулираните от Ленин.

Държавният секретар Уилям Стюърд може да е обрал доста критики преди почти 160 години, но днес жителите на Аляска отбелязвайки националния си празник на 18 октомври, го наричат „Празникът на Стюърд“. На този ден те по традиция свалят руския флаг и издигат американския.

 

Leave a Comment