Рапицата с над три пъти повече гени от човека

Появила се е от спонтанна кръстоска между бобово и маслодайно растение

нива с рапицаГрупа международни учени от университета в германския град Гисен под ръководството на проф. Род Сноудън разчетоха изцяло генома на рапицата, съобщава специализираният портал agrarheute.com. Резултатите от изследването са публикувани в списание Science.

Според учените първите растения на рапицата са се появили преди няколко хиляди години в резултат на кръстосването между форми на маслодайното растение Brassica rapa subsp. Oleifera и на бобово.

Първоначалните кръстоски били доста редки и слабо продуктивни, и едва на по-късен етап се оформили хромозомите на познатото ни днес семейство маслодайни култури, към което принадлежи и рапицата.

Учените установили, че рапицата носи изненадващо голям брой гени-цели 101 000. За сравнение човешките гени наброяват само 30 000. Наличието на подобен брой гени у рапицата спомага към нагаждане на растението към промените в околната среда посредством многобройни мутации. Разчитането на генома на рапицата ще позволи в бъдеще създаването на нови сортове и постигането на по-големи добиви.

Leave a Comment