БАТА АГРО бойкотира пловдивската АГРА?

Не може да е случайно съвпадение, че старозагорската земеделска изложба ще се проведе в дните, когато обичайно тече пловдивската

Надя ПетроваАвтор: Надя Петрова

Не изглежда да е случайно съвпадение фактът, че догодина пролетната изложба БАТА АГРО ще е в началото на март, когато обичайно се провежда АГРА – селскостопанският бисер на Международния панаир – Пловдив. В бизнеса няма случайности, а чисти сметки, така че за недоглеждане на датите не може да става въпрос.

Решението на асоциацията на търговците на агротехника поставя натясно пловдивския панаир. Дори и администрацията на Георги Гергов да измести с месец напред или назад АГРА, на търговците на селскостопанска техника ще им дойде прекалено да участват и на БАТА АГРО, и в Пловдив. Тук става въпрос за плащане на наемна площ за два панаира в кратък период, за дислоциране на тежка техника, наемане на хотели, командировъчни и т.н. А това означава, че фирмите директно са решили да се отцепят от пловдивската земеделска изложба.

Защо? Хубав въпрос.

Греков на Агра

Министър Греков, домакините му и гостите при обиколката из палатите на тазгодишната Агра

При всички положения наемът на изложбена площ в пловдивския панаир най-вероятно е доста по-висок от този на летището на Стара Загора. Летището си е летище, тоест гол бетон. Панаирът си е панаир, тоест с всички екстри – зали, павилиони, конгресен център, ресторанти, парк, езеро и т.н. Нормално е участието в него да е по-скъпо. Но пък ако е прекалено скъпо, е естествено търговците да потърсят по-икономична изява.

Пред пловдивския панаир има още една много сериозна опасност освен тази да цагуби най-големите си изложители. Дали БАТА АГРО няма да повлече половината участници към Стара Загора? Защото старозагорската изложба не е само на техника. Ето, в предварителната информация за предстоящото събитие на 26 август се казва, че в него ще се включат търговци на семена, на препарати за растителна защита, на животни, на софтуер, финансови консултанти и научни звена… Тоест, цялата палитра, която създаваше пъстрата картина на АГРА.

Ако всички те съпоставят наемите на летището с тези на международния панаир и установят, че спестяват хиляди, десетки хиляди, а някои и стотици хиляди лева, ако изберат Стара Загора, … то тогава какво ще се случи с АГРА? Може би по инерция пловдивската изложба ще се стъкмява няколко години. А след това?

Определено, за фермерите посетители няма да е никак удобно да сноват между Пловдив и Стара Загора в

Земеделско изложение Бата Агро

БАТА АГРО е по американски семпла и мащабна – на летището

желанието си да разгледат всичко, което ги интересува. Но кой ги пита! Щом искат да си купят техника, няма да ги спре 90 км разстояние между двата града. И то по магистралата.

 

Как е решил да реагира Международен панаир Пловдив на новината за мартенската изложба БАТА АГРО …, това г-н Гергов не е споделил с медиите. В случая той няма голям набор от оръжия – трябва да стреля с цени. С ниски цени, които да зарадват изложителите като фойерверки. Трябва да играе и с допълни екстри, да разгърне максимално възможностите на панаира, да предложи изяви, които са невъзможни за Стара Загора. Иначе една утвърдена и все по-разрастваща се изложба отива по дяволите. Ще се стопи така, както се случи с Пролетния панаир, с новогодишния базар, с „Импресия“, с изложбата на бижутерите и т.н. Заедно с изчезването им, изчезнаха след съкращения и стотици служители на панаира, и журналисти от съпътстващите и вече закрити медии.

Но да не отиваме толкова нататък. Да се надяваме, че Гергов ще пришпори творческия и икономически потенциал на администрацията, и ще сътвори чудото следващата АГРА да е толкова силна, колкото беше и през 2014.

Leave a Comment